ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας χτύπησε ανελέητα τους πολίτες για να χρηματοδοτήσει τα εκλογικά του δώρα

«Ο Τσίπρας ένα βήμα πριν το τέλος, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αλλαγή». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανική Handelsblatt. Διεθνή Μέσα μεταδίδουν το πολιτικό κλίμα πριν τις εκλογές. Την ώρα που οι Times του Λονδίνου μιλούν για τη μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα «από σωτήρα, σε μεταμορφωμένο διάβολο», Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας είναι ένα βήμα πριν ο τέλος. Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας ακολουθώντας τον Αλέξη Τσίπρα στη Δραπετσώνα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ερέτρια, μιλά για επερχόμενη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής αποτελούν νίκη για τους Συντηρητικούς. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ηττηθεί ακόμα».

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει πως μετά τη μεγάλη ήττα στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές «ελπίζοντας να αναστρέψει το κλίμα. Αλλά αυτό δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις η ΝΔ έχει διευρύνει το προβάδισμά της». Οπως υπογραμμίζει, τακτική του κ. Τσίπρα είναι να επενδύσει στον φόβο, μιλώντας για εικόνες τρόμου σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Αυτά τα επιχειρήματα δεν έπεισαν πριν τις ευρωεκλογές. Στις αρχές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο φορέας της ελπίδας για πολλούς Έλληνες. Αλλά τώρα οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι βαθιά απογοητευμένοι. Η υπόσχεσή του να διώξει την μισητή Τρόικα δεν εκπληρώθηκε», προσθέτει.
Η γερμανική εφημερίδα γυρνά τον χρόνο πίσω, στην περίοδο του 2015, όταν «ο Τσίπρα και ο εκκεντρικός υπ. Οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του Grexit. Η Ελλάδα που είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και ήταν κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση των Μνημονίων, επέστρεψε στην ύφεση».

Παράλληλα, υπογραμμίζει το πλήγμα που υπέστησαν τα νοικοκυριά κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια του ο Αλέξη Τσίπρα να πείσει τη μεσαία τάξη με «προεκλογικά δώρα που δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά αντίθετα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με 1,3 δισ. ευρώ». Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ το κόστος από τις παροχές από το 2020 μέχρι το 2022 εκτιμάται σε 2 δισ. ανά έτος με «τους πολίτες να πληρώνουν για άλλη μια φορά τον λογαριασμό».

«Ο Τσίπρας έχει χτυπήσει ανελέητα τους πολίτες για τέσσερα χρόνια για να χρηματοδοτήσει τα εκλογικά του δώρα. Ειδικότερα, η μεσαία τάξη υποφέρει από αυτήν την πολιτική αναδιανομής» επισημαίνει η Handelsblatt και προσθέτει: «Εξι στους δέκα Έλληνες λένε ότι υπό τον Τσίπρα η χώρα “είναι σε λάθος δρόμο”. Μολονότι ο πρωθυπουργός λέει ότι έχει δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας αυτό που δεν αναφέρει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητά τους είναι μερικής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς και εργασιακή ανασφάλεια».

Η θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στην Ερέτρια
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται στο πόσο θερμά καλωσόρισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι κάτοικοι της Ερέτριας. Οπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, έκκληση του προέδρου της ΝΔ είναι να μην χαθεί ούτε μια ψήφος με τη φράση «η αποχή αποτελεί ήττα για τη δημοκρατία».
Σχολιάζοντας στο οικονομικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι «μετά την επιβολή ή την αύξηση 29 φόρων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται φοροελαφρύνσεις. Θέλει να μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να μειώσει τον εισαγωγικό φόρο από το 22% στο 9% και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%». Ο Γερμανός δημοσιογράφος καταλήγοντας μοιράζεται το σχόλιό του για το πώς είδε τους δύο αρχηγούς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Αλέξης Τσίπρας «αρέσκεται στην επαφή με το πλήθος μολονότι οι συγκεντρώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιζητά τη συζήτηση και ακούει».

Αφήστε μια απάντηση