ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τζιτζικώστας βάζει φρένο στην πλεονεξία της Κοτταρίδη..

Η ανακατομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η απένταξη των Οθωμανικών λουτρών της Βέροιας από τα προγράμματα ΣΕΣ 2014-2020 ήταν η αιτία που προκάλεσε το προσωρινό «μπλακάουτ» σε όλα τα αρχαιολογικά ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία. Ένα «μπλακάουτ» που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είχε ως στόχο να παγιδέψει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και να τον οδηγήσει στην αλλαγή του προγραμματισμού των έργων που είχε ήδη δρομολογήσει, ακολουθώντας από εδώ και στο εξής τις οδηγίες και τις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης αρχαιολόγου.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την πρώτη στιγμή διεμήνυσε στην προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας ότι θα εντάξει στο ΕΣΠΑ «το Βήμα του Αποστόλου Παύλου» και όχι τα Οθωμανικά λουτρά καθώς ως τουριστικός θρησκευτικός προορισμός έχει πολύ μεγαλύτερο και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Παράλληλα διευκρίνισε στην αρχαιολόγο των Αιγών ότι τα κονδύλια του συγκριμένου ΕΣΠΑ δεν θα έφταναν και ότι θα έπρεπε να γίνουν και άλλα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους ελληνιστικής εποχής με προτεραιότητα στην Αμφίπολη και στην Πέλλα ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έπρεπε να γίνουν περικοπές κάτι που δεν διαπραγματευόταν.

Η Αγγελική Κοτταρίδη ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την άρνηση του περιφερειάρχη και παρόλο που ήδη πήρε από το νέο ΕΣΠΑ 5 εκ. για το παλάτι των Αιγών, και ενώ εγκρίθηκαν άλλο 1,5 εκ. για τη Βεργίνα και περίπου 800.000 ευρώ για «το Βήμα του Αποστόλου Παύλου», κατέθεσε πρώτο το φάκελο των Οθωμανικών λουτρών με αποτέλεσμα σύμφωνα με πληροφορίες να απορριφτεί. Υποστηρικτής όμως όλων αυτών των ενεργειών και πίσω από την κυρία Κοτταρίδη ήταν από την πρώτη στιγμή η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη .

Η στενή σχέση και η φιλία τους αναπτύχτηκε πριν από τρία χρόνια όταν μαζί με την αρχαιολόγο Τζένη Βελένη συνέταξαν ένα πόρισμα εναντίον του μνημείου της Αμφίπολης.  Στο πόρισμα αυτό παρουσίαζαν το μνημείο του τύμβου Καστά ως ρωμαϊκό δημιούργημα και όχι ως Μακεδονικό, σε μια προσπάθεια συντονισμένης υποβάθμισης του, καθώς από τότε διέβλεπαν στον ορίζοντα ,τα ΕΣΠΑ να έρχονται. Μια απρόσμενη εξέλιξη όμως περίμενε την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας αφού με τη ανάληψη των καθηκόντων της η νέα υπουργός Λυδία Κονιόρδου την απομάκρυνε από το ΚΑΣ θεωρώντας της ως υπεύθυνη για το σκάνδαλο του ρωμαϊκού πορίσματος, αλλά και σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί η ίδια τα όσα συνέβησαν επί της θητείας των προκατόχων της.

Η εξέλιξη αυτή όμως προκάλεσε και την αντίδραση της Γ.Γ Μαρίας Βλαζάκη η οποία σε ένδειξη συμπαράστασης και σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» στη φίλη της, και προκειμένου να μη τη δυσαρεστήσει για την έως τώρα συνεργασία τους , της υποσχέθηκε ότι θα εντάξει τελικά τα Οθωμανικά λουτρά στο ΕΣΠΑ. Αυτό όμως για να το πετύχαινε θα έπρεπε να προκαλέσει ένα τεχνητό «μπλακάουτ» ώστε να θέσει στη συνέχεια θέμα ανακατανομής κονδυλίων. Έτσι οι φάκελοι των τεσσάρων έργων που εστάλησαν από το ΥΠ.ΠΟ προς έγκριση από την Π.Κ.Μ είχαν σοβαρές ελλείψεις και δικαίως κρίθηκαν ως «ανώριμοι» κάτι στο οποίο τελικά στόχευε η ίδια η κυρία Βλαζάκη.

Αυτή η τεχνηέντως ενορχηστρωμένη πίεση από πλευράς ΥΠ.ΠΟ , εκδηλώθηκε αρχικά με τη μορφή της αδράνειας και σε δεύτερη φάση με τη μορφή μιας πλήρους αδιαφορίας. Η κυρία Βλαζάκη όμως φαίνεται πως υποτίμησε τον κύριο Τζιτζικώστα και δεν περίμενε ότι θα έπραττε το αυτονόητο με αποτέλεσμα να βρεθεί η ίδια σε αδιέξοδο και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ολόκληρο το υπουργείο. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την πλευρά του αφού πλέον έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, με δηλώσεις ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει στα ΕΣΠΑ, διατηρεί έντονες επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του υπουργείου.

http://www.thousandnews.gr/newsroom/item/247517-o-tzitzikostas-vazei-freno-stin-pleoneksia-tis-kottaridi

Αφήστε μια απάντηση