Ο Ζέρβας, ο ΟΑΣΘ, η Νοτοπούλου, τα φαντάσματα και το μέλλον της Θεσσαλονίκης!!

Του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

0

Του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

Ομολογώ ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου 2019 με θέμα τον ΟΑΣΘ ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες που παρακολούθησα τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν μόνο το θέμα που κέντριζε το ενδιαφέρον αλλά όπως αποδείχτηκε και από την εξέλιξη του ήταν και τα πρόσωπα που συμμετείχαν, η συμπεριφορά τους αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσαν. Ένα θέμα που όπως φάνηκε είχε και παρασκήνιο!!

Επιτρέψτε μου κάποιες σημειώσεις προκαταβολικά για να σας βάλω στο κλίμα της συνεδρίασης.

Σ1η: Ένας από τους λόγους ύπαρξης του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα και με τους νομοθέτες, είναι να εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Εννοείται φυσικά ότι πρέπει να καταγράφει τις ανάγκες και να οργανώνει τις παρεχόµενες υπηρεσίες µε τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια, η ποιότητα και η αποτελεσµατικότητα, µε στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του δήμου του. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, πολύ σωστά ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την σύγκληση του Δ.Σ. με θέμα τον ΟΑΣΘ σε ειδική συνεδρίαση, την οποία άλλωστε είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα, καθώς ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως τακτικό μέλος στο δ.σ. του ΟΑΣΘ και γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει..

Σ2η: Τι ήταν αυτό που ενόχλησε κάποια δημοσιογραφικά μέσα και κάποιους ρεπόρτερ μόλις ανακοινώθηκε η συνεδρίαση; Σχεδόν σε ίδιο χρόνο με την ανακοίνωση της κ. Νοτοπούλου έτρεξαν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα μίας συνεδρίασης που ακόμη δεν είχε γίνει, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ίδια επιχειρήματα με την ταλαντούχο πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ, η  οποία ζήτησε με επιστολή της από τον κ. Ζέρβα να παραστεί και η προηγούμενη διοίκηση, όπως και φορείς πολιτών.

Αλήθεια τώρα κυρία Νοτοπούλου, τι λόγο είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενώ σχεδιάζει το μέλλον της πόλης να φέρει την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ (της οποίας επικεφαλής ήταν ένας μαχητής επί αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα) όταν το αποτέλεσμα της δουλειάς της είναι ορατό και με οικονομικά στοιχεία (διαβάστε εδώ https://www.voria.gr/article/periodos-steliou-pappa-ston-oasth-i-katarrefsi-se-arithmous ) αλλά και κάθε μέρα στους Θεσσαλονικείς; Τραγικό φυσικά!!

Μία διοίκηση, του κ. Παππά του πατέρα, που παρέλαβε τον ΟΑΣΘ με εισπράξεις περί τα 4 εκατ. μηνιαίως και τον παρέδωσε στα 2,4 εκατ, όπως επίσης τον παρέλαβε με 422 λεωφορεία κατά μέσο όρο την ημέρα και κατάφερε να έχει μετά βίας στους δρόμους 363 λεωφορεία κατά μέσο όρο ανά ημέρα!! και ο οποίος κατά την διάρκεια της σύντομης ομιλίας του έλεγε ασυναρτησίες!!

Σοβαρά τώρα κυρία Νοτοπούλου, τι λόγο είχατε να φέρετε τον κατά γενική ομολογία αποτυχημένο πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ κ. Παππά τον πατέρα, (τον μαχητή επί αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα) όταν υπάρχετε εσείς, η πρώην Διευθύντρια του Πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, η πρώην Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, υποψήφια δήμαρχος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, σήμερα δημοτική σύμβουλος και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όταν ως επιβλέπουσα και προϊσταμένη όλων αυτών, τόσα χρόνια, υποτίθεται ότι ξέρετε από πρώτο χέρι τα θέματα του ΟΑΣΘ;

Επί της ουσίας τώρα, στην σύντομη τοποθέτηση ο κ. Ζέρβας ήταν ξεκάθαρος, λακωνικός και με ξάστερες κουβέντες. Αναγνωρίζει την «ασθένεια», έχει προσωπική άποψη στην διάγνωση, δεν φοβάται να την ομολογήσει και δεν τρομάζει να παλέψει να τη νικήσει αρκεί να βρει συναινετικό περιβάλλον κάτι που δεν φάνηκε από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους που μπερδεύουν τους ρόλους τους.

Τι είπε: «Είμαστε εδώ για να ακούμε τους πολίτες, είμαστε εδώ για να λέμε αλήθειες. Δεν είμαστε εδώ για να γυρνάμε στο παρελθόν, να πολιτικοποιούμε τα προβλήματα της πόλης, να ιδεολογικοποιούμε τις λύσεις της.  Θέλουμε να βρούμε τις βέλτιστες, εφαρμόσιμες λύσεις και να επιβλέπουμε την υλοποίηση τους γιατί δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα».

Όλη την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα μπορείτε να την διαβάσετε εδώ https://thessaloniki.gr/zervas-synedriash-oasth/ και την δευτερολογία του μπορείτε να την διαβάσετε εδώ https://thessaloniki.gr/zervas-deyterologia-synedriash-oasth/

Η συνεδρίαση μπορεί να μην έβγαλε τα αναγκαία συμπεράσματα και να έδωσε λύσεις (προς το παρών) στο μακροχρόνιο ζήτημα του ΟΑΣΘ, αλλά πέτυχε κάτι ουσιαστικό, εντυπωσιακό θα έλεγα. Χαρτογράφησε την εικόνα που υπάρχει ανάμεσα στους κινητήριους μοχλούς ύπαρξης του ΟΑΣΘ. Τους μάζεψε στο «Ναό της Δημοκρατίας» που είναι ανέκαθεν ιστορικά το δημοτικό συμβούλιο και άκουσε την άποψη τους.

Η νέα δημοτική αρχή καίγεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών της και λειτουργεί κάτω από αυτήν την πυξίδα. Μία καθημερινότητα που πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο πολιτισμική.

Η νέα δημοτική αρχή ξέρει ότι η διεύρυνση και επίλυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο δήμο Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, της μετακίνησης των πολιτών με άνετους τρόπους και χωρίς ταλαιπωρία στους χώρους που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται  καθημερινά, θα βελτιώσει την οικονομία τους και φυσικά την ποιότητα της ζωής τους, παρότι αυτή, η ποιότητα ζωής, είναι αδιαμφισβήτητα μια πολυδιάστατη, ευμετάβλητη και υποκειμενική έννοια η οποία δύσκολα μπορεί να ορισθεί και να μετρηθεί.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η Θεσσαλονίκη, ο νέος δήμαρχος της κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας αναζητούν συμμάχους. Όχι κυνηγούς φαντασμάτων!!

 

ΥΓ> Πριν και κατά την συνεδρίαση του ΔΣ που διακόπηκε, προκλήθηκαν εντάσεις και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις κατά προσώπων. Ως Δημοκράτης δεν τις υιοθετώ, ως άνθρωπος πιστεύω ότι μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια ο καθένας μπορεί να μάχεται για το δίκαιο του.

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.