ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέοι φόροι και τα μέτρα του 2018 θα στερήσουν 2 δισ. ευρώ από την αγορά!!

Από 1,8 έως και 2 δισ. ευρώ εσωτερικής κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα στερηθεί η αγορά και ειδικότερα το εμπόριο, το 2018, λόγω της ενεργοποίησης των νέων μέτρων λιτότητας με τις περικοπές βασικών επιδομάτων, αλλά και εξαιτίας της άμεσης και έμμεσης αύξησης της φορολογίας. Αυτό σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018.

Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε επίσης ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,6 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,4%. Το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα προβλέπεται να φθάνει στα 187,8 δισ. ευρώ το 2018 από 181,2 δισ. ευρώ φέτος που αντιστοιχεί σε ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ.

Ενδεχομένως η ελληνική οικονομία να πετύχει ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό, ακόμη και 2%, γιατί ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί οι εισπράξεις από τον τουρισμό που αποτελούν «βαρόμετρο» για την ανάκαμψη της χώρας. Το προσχέδιο πάντως θα προβλέπει την αύξηση των φόρων το επόμενο έτος με κοστολογημένα μέτρα τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία εκτινάσσονται στα 22,6 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο (από 21,5 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ) και από την έμμεση φορολογία στα 27,7 δισ. ευρώ (αυξημένοι κατά 3,2% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα).

Για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει 12 νέα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν δυο από τα μέτρα αυτά, την εφαρμογή των οποίων θέλει να αναβάλει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων και την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2018, μέτρο το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά. Βέβαια η Κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει την παράταση στην εφαρμογή των δυο αυτών μέτρων, τον τελικό λόγο ωστόσο θα τον έχουν οι δανειστές κατά την τρίτη αξιολόγηση.

Αφήστε μια απάντηση