ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Βόρεια Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης

Ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Δημιουργικών Βιομηχανιών θα χρειαστεί την ερχόμενη τριετία η ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Ανεργία Νέων και Ευκαιρίες Απασχόλησης στην Πληροφορική της Βόρειας Ελλάδας» την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ). Παρουσιάζοντας στοιχεία πρόσφατων μελετών για την απασχόληση στην Ευρώπη κι αναφερόμενος στο brain drain (διαρροή εγκεφάλων) από την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ Κωστής Καγγελίδης, ανέφερε ότι «οι 400.000 επιστήμονες-εργαζόμενοι που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια παράγουν 12.9 δις αξία (GDP) και αντίστοιχα 8,1 δις σε φόρους στις χώρες υποδοχής, ενώ η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 8 δις για να τη διαμορφώσει…»

«Πρόκειται», όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, «για την μεγαλύτερη διαρροή ειδικευμένου προσωπικού παγκοσμίως- έχει ήδη χαρακτηριστεί «σύγχρονη ελληνική τραγωδία»- κι αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΕΠΒΕ «έχει αναλάβει στοχευμένες δράσεις για τη συγκράτηση των νέων επιστημόνων στην χώρα, όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία iGrowLabs που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τους τελειόφοιτους του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, αλλά και με την υλοποίηση προγραμμάτων που επικεντρώνονται στην απόκτηση δεξιοτήτων για νέους, για απόφοιτους πανεπιστημίων, για άνεργους, καθώς και με τη διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εταιρικών συνεργασιών όπως πχ το αυριανό TechSaloniki».

«Έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα. Kαι σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα οι δεξιότητες είναι αυτές που κερδίζουν έδαφος έναντι του πτυχίου. Οι δομές εκπαίδευσης δεν είναι μονόδρομος για την απόκτηση των δεξιοτήτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ Καγγελίδης αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα με προσωπικότητες (B. Gates, S. Jobs, M. Zuckerberg) που διέπρεψαν επαγγελματικά και διαπρέπουν στον χώρο των νέων τεχνολογικών, χωρίς να διαθέτουν πτυχίο εξειδίκευσης. Στα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης είναι το κενό που παρατηρείται μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς στον τομέα της Πληροφορικής στην Ελλάδα και έχει ως ορατή συνέπεια να μην υπάρχουν οι απαιτούμενες δεξιότητες στο χώρο της Πληροφορικής, «έναν τον τομέα για τον οποίο» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, «οι στατιστικές διετίας δείχνουν ότι σταθεροποιείται, παρουσιάζει ανάπτυξη και σαφώς δεν εμφανίζει την κρίση άλλων χώρων».

Στην ημερίδα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ανεργία και τις προοπτικές απασχόλησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για άνεργους όλων των ηλικιακών ομάδων, οι παρεμβάσεις που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το Γραφείο Απασχόλησης και το πρόσφατο πρόγραμμα ΟΚ Thes, που υποστηρίζει τις start ups εταιρίες, καθώς και το πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΣΕΠΒΕ σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Ενεργειών (ΕΥΕ/ΕΚΤ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην κατάρτιση 1.000 άνεργων νέων 18-24 ετών στις έξι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες στο χώρο των ΤΠΕ σε αντικείμενα όπως, web development, mobile development, cloud computing, digital marketing, web design, robotics, e-commerce κ.α.

Μιλώντας για τα κλαδικά έργα ΕΠΑΝΑΔ, στα οποία αναμένεται να ενταχθούν και να επωφεληθούν πάνω από 13.000 νέοι κι άνεργοι και για τις «Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» που υλοποιεί ο ΣΕΠΒΕ, ο συντονιστής προγραμμάτων εκ μέρους του ΣΕΠΒΕ κ. Μιχάλης Λιτσαρδάκης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί την θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των ανέργων (380 ωρών με 5 ευρώ/ημέρα και 3 ευρώ/ημέρα, αντίστοιχα) και παρέχει ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον κ Λιτσαρδάκη «οι ευκαιρίες για θέσεις κατάρτισης στις πέντε περιφέρειες δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί, καθώς οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα τόσο ανέργων όσο και επιχειρήσεων Πληροφορικής είναι σε εξέλιξη και στις έξι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Δυτική – Κεντρική –Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Ηπειρο – Θεσσαλία). Οι άνεργοι νέοι-ες ηλικίας 18-24 ετών μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας edu.sepve.org.gr.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε στην ημερίδα ΣΕΠΒΕ-Δήμου ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο κ Μιλτιάδης Σταμπουλής, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια των ετών της κρίσης (2008-2015) εμφάνισε αύξηση κατά 18,6 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς πέρυσι έφτασε στο 27%. Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ανέργων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (πάνω από έξι στους δέκα ή ποσοστό 63,4%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης στην απασχόληση εμφάνισε η περιοχή των Σερρών, όπου η ανεργία ξεπέρασε το 29% ενώ το 2008 δεν ξεπερνούσε το 5,9%.

Αφήστε μια απάντηση