Ολική επαναφορά των ΗΠΑ στο διεθνές διπλωματικό προσκήνιο ανήγγειλε ο Τζον Μπάιντεν

0

«Θα επιστρέψουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό», είχε πει ο Τζο Μπάιντεν το 2019, μεσούσης της χαοτικής προεδρίας Τραμπ, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου,  προσκεκλημένος τότε από τους διοργανωτές ως ιδιώτης. Αυτό ακριβώς επανέλαβε σήμερα, δις, αυτή τη φορά μάλιστα με χρήση αορίστου – «η Αμερική επέστρεψε», τόνισε – ως τετελεσμένο της δικής του πια προεδρίας.

Αυτό ήταν το κεντρικό μύνημα των πρώτων παρεμβάσεων του Αμερικανού νέου προέδρου σε διεθνή φόρα: το μεσημέρι στη ψηφιακή σύνοδο κορυφής των G7 των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), και πριν από λίγο από ψηφιακού βήματος της φετινής Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου.

Υποσχέθηκε αλλαγή πορείας για τις ΗΠΑ, με απομάκρυνση από τον απομονωτισμό του τραμπικού δόγματος MAGA (Make America Great Again). Δεσμεύτηκε για επιστροφή στην πολυμέρεια. Και κάλεσε σε στενή συνεργασία τους Ευρωπαίους συμμάχους, σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων: από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και τον έλεγχο των εξοπλισμών, έως την ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας θεμελιώδους συζήτησης για τη μελλοντική κατεύθυνση που θα έχει ο κόσμος», ανέφερε στην ομιλία του. Αυτή διεξάγεται, εξήγησε, «μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι ο αυταρχισμός και όσων αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

«Οι ιστορικοί θα εξετάσουν αυτήν τη στιγμή και θα γράψουν γι’ αυτή», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Είναι ένα σημείο καμπής. Και πιστεύω ακράδαντα, με κάθε κύτταρό μου, ότι πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία».

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.