ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε αναδρομικά ΕΚΑΣ, ούτε πάγωμα ειδικών μισθολογίων…

Τη θεσμοθέτηση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρχικό κεφάλαιο 700 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο «δότης», όπως αποκάλεσε το Ταμείο αυτό, θα καλύψει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, όπως και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τους πόρους του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δαπάνες και θα αποκατασταθούν αδικίες. Μεταξύ των αδικιών ανέφερε τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και το πάγωμα της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Υπάρχει, πράγματι, ένα ποσό του ΕΚΑΣ, το οποίο έχει μειωθεί, που έχει δοθεί από την αρχή της χρονιάς. Και είναι μεγάλη αδικία, εμείς, που έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσουμε ούτε ευρώ τις κύριες συντάξεις, να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να μας φέρουν αναδρομικά πίσω από τις κύριες συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε, λοιπόν. Δεν θα το κάνουμε!» ..Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια ανέφερε: «Επίσης, μεγάλη αδικία είναι, τη στιγμή που η χώρα περνάει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και την έχει κρατήσει όρθια τη χώρα το γεγονός ότι άντρες και γυναίκες, από τον Στρατό, την Αστυνομία, το Λιμενικό, βρίσκονται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, να τους στερήσουμε το δικαίωμα να υπάρχει η δυνατότητα για τα ειδικά μισθολόγια, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, που να αντιστοιχεί και στη μισθοδοσία τους.

»Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεσμεύθηκε ότι μέχρι 1/1/17, που υπάρχει η πρόταση για πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, θα βρεθούν κωδικοί από το Υπουργείο Άμυνας και μάλιστα είπε ποιοι κωδικοί. »Για τους υπόλοιπους κλάδους που αφορούν τα άλλα Υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη, για τους άνδρες και τις γυναίκες της Ακτοφυλακής, το Λιμενικό, για τους δικαστές και τους υπαλλήλους διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, τα χρήματα αυτά υπάρχουν στα 700 εκατομμύρια πλεόνασμα και δεν θα προχωρήσουμε σε αυτήν την τροποποίηση, σε αυτήν την νομοθέτηση, στην υλοποίηση, μάλλον, του παγώματος του ειδικού μισθολογίου, διότι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, σήμερα, δίνουν με το παραπάνω για να κρατιέται όρθια η χώρα και θα τους το ανταποδώσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.»

Αναλυτικά ολόκληρο το απόσμασμα από την ομιλία Τσίπρα που αναφέρεται στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τι αυτό θα καλύψει έχει ως εξής:

«Καταφέραμε πρωτογενές πλεόνασμα 1% σχεδόν πάνω από τον στόχο το 2015. Αυτό δεν είναι ένας αριθμός. Πρωτογενές πλεόνασμα 1% σημαίνει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, για κάθε ευρώ πάνω από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος η ελληνική Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δίνει 30 σεντς στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, 30 σεντς στο χρέος και 40 ως κοινωνικό μέρισμα, να διατεθεί όπως εκείνη επιλέξει. Αυτό λέει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

»Με δυο λόγια, 1,7 δισεκατομμύρια πρωτογενές πλεόνασμα παραπάνω από τον στόχο το 2015 σημαίνει ότι θα δώσουμε 500 εκατομμύρια στο χρέος, 500 εκατομμύρια στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και 700 εκατομμύρια μέσα στο 2016, όπου εμείς επιλέξουμε.

»Τι σημαίνει αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε πληγές και να αποκαταστήσουμε αδικίες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, και αμέσως το επόμενο διάστημα θα θεσμοθετήσουμε ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης -εκτός από τον κόφτη, να υπάρχει και ο δότης-, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό το ταμείο θα βάζουμε το πλεόνασμα πάνω απ’ τον στόχο για κάθε χρονιά -φέτος άμεσα 700 εκατομμύρια-, αλλά και κάθε ευρώ που θα έρχεται επιπλέον, από τα μέτρα τα οποία έχουν υπολογιστεί για να φτάσουμε στον στόχο της συμφωνίας, για κάθε ευρώ που δεν έχει συνυπολογιστεί, για τα λεγόμενα “μη παραμετρικά μέτρα”.

»Αυτό αφορά, βεβαίως, τα έσοδα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν έχει προβλεφθεί στα μέτρα τα παραμετρικά και πιστεύω ότι θα είναι αρκετά εκατομμύρια. Αυτό αφορά τα έσοδα που θα έχουμε από το ξετίναγμα των λιστών της φοροδιαφυγής. Δεν έχει προβλεφθεί.

»Αυτό αφορά τα έσοδα που θα έχουμε από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων- δεν έχουν προβλεφθεί-, αλλά και από το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Υπολογίζουμε, λοιπόν, ότι αυτό το κοινωνικό ταμείο που ξεκινά το ’16 με 700 εκατομμύρια, μπορεί να έχει πολύ περισσότερα στην πορεία του χρόνου.

»Τι θα τα κάνουμε αυτά τα χρήματα; Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε μια εφάπαξ παροχή. Θέλει μελέτη για το τι θα τα κάνουμε, για να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο οι δράσεις στις οποίες θα προχωρήσουμε.

»Σε πρώτη φάση, όμως, σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας, που ήδη υπάρχουν σε πολλούς δήμους της χώρας.

»Σκοπεύουμε, τέλος, να αποκαταστήσουμε και κάποιες αδικίες. Και βεβαίως, μια αδικία είναι αυτή που αφορά τη γνωστή από τη συμφωνία μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων, βάσει των οποίων δίδεται το ΕΚΑΣ.

»Ως γνωστόν, η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, όχι με δική μας ευθύνη, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό και καθυστέρησε να εφαρμοστεί αυτό το οποίο προέβλεπε η συμφωνία του Ιούλη, δηλαδή, η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Υπάρχει, πράγματι, ένα ποσό του ΕΚΑΣ, το οποίο έχει μειωθεί, που έχει δοθεί από την αρχή της χρονιάς. Και είναι μεγάλη αδικία, εμείς, που έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσουμε ούτε ευρώ τις κύριες συντάξεις, να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να μας φέρουν αναδρομικά πίσω από τις κύριες συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε, λοιπόν. Δεν θα το κάνουμε!

»Και κλείνω, λέγοντας, το εξής: Επίσης, μεγάλη αδικία είναι, τη στιγμή που η χώρα περνάει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και την έχει κρατήσει όρθια τη χώρα το γεγονός ότι άντρες και γυναίκες, από τον Στρατό, την Αστυνομία, το Λιμενικό, βρίσκονται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, να τους στερήσουμε το δικαίωμα να υπάρχει η δυνατότητα για τα ειδικά μισθολόγια, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, που να αντιστοιχεί και στη μισθοδοσία τους.

»Ο κ. Καμμένος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεσμεύθηκε ότι μέχρι 1/1/17, που υπάρχει η πρόταση για πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, θα βρεθούν κωδικοί από το Υπουργείο Άμυνας και μάλιστα είπε ποιοι κωδικοί.

»Σας λέω, λοιπόν, ότι στενοχωριέμαι, γιατί θεωρείτε αυτούς τους ανθρώπους δική σας πελατεία. Αφήστε, λοιπόν, την πελατεία. Δεν υπάρχει πελατεία. Υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται προστασία και εμείς θα τους προστατέψουμε. Αφήστε τα πελατάκια σας!

»Για τους υπόλοιπους κλάδους που αφορούν τα άλλα Υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη, για τους άνδρες και τις γυναίκες της Ακτοφυλακής, το Λιμενικό, για τους δικαστές και τους υπαλλήλους διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, τα χρήματα αυτά υπάρχουν στα 700 εκατομμύρια πλεόνασμα και δεν θα προχωρήσουμε σε αυτήν την τροποποίηση, σε αυτήν την νομοθέτηση, στην υλοποίηση, μάλλον, του παγώματος του ειδικού μισθολογίου, διότι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, σήμερα, δίνουν με το παραπάνω για να κρατιέται όρθια η χώρα και θα τους το ανταποδώσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.»

Αφήστε μια απάντηση