Την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητας με έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα επισήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του επιμελητηρίου στο πλαίσιο του Money Show 2017. Ομιλητές της εκδήλωσης, με θέμα «Οι ΜμΕ και ο ρόλος τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης. Χτυπώντας για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την απασχόληση και την οικονομία ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογράμμισε πως χρειάζεται «άμεσα αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με έμφαση σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των καταναλωτών, όπως η μείωση της φορολογίας και η εκλογίκευση των ασφαλιστικών εισφορών. Όσο η ασφυξία συνεχίζεται, οι συνέπειες θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία. Η κατάσταση, δε, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου γίνεται περισσότερο παρά ποτέ ασφυκτική για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα».
«Χρησιμοποιούμε σαν… καραμέλα την λέξη ανάπτυξη χωρίς όμως να λαμβάνουμε μέτρα που θα εξυπηρετούσαν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας πως, μεταξύ άλλων, απαιτείται: επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.
Ως «μεγάλο λάθος» για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, το γεγονός πως έμεινε χωρίς ρευστότητα, ενώ σημείωσε πως στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει η επιχειρηματική κουλτούρα καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που είναι γαντζωμένες από το δημόσιο. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός Ελληνικού Ταμείου, στα πρότυπα αντίστοιχων ταμείων του εξωτερικού, με χρηματοδότες και διαχειριστές τους Έλληνες της Διασποράς. Το εν λόγω ταμείο μπορεί να οδηγήσει στην ανάταξη των επενδύσεων σε ερευνητικά κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, εξέλιξη που θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα από το 2010.
Για ρεαλιστικές λύσεις, που δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ενώ τόνισε πως το κόμμα του υπόσχεται μόνο όσα μπορούν να γίνουν πράξη.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθερού πολιτικού κλίματος, ευνοϊκού επενδυτικού νόμου, ενίσχυσης της ρευστότητας, σταθερού φορολογικού πλαισίου, υλοποίησης αποκρατικοποιήσεων, λιγότερου κράτους (χωρίς όμως απολύσεις). Επιπρόσθετα σημείωσε πως η ΝΔ δεσμεύεται για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από 29% σε 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%, κινήσεις για την άρση των capital controls, εξόφληση των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις.
Για φυγή προς τα εμπρός έστω και την ύστατη στιγμή της ‘απόλυτης θολούρας’. όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει μία μικρή μίζερη, πλην τίμια, χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση σε αυτό είναι να ανασκουμπωθούμε, υπερβαίνοντας όσα συνέβησαν, και να δημιουργήσουμε ένα σωστό μείγμα προκειμένου να ξαναβάλουμε μπροστά τη χώρα» υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτίδης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ για το Κέντρο Διαμεσολάβησης που έχει συστήσει το ΒΕΘ, μίλησε η υπεύθυνη του Κέντρου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια Όλγα Τσιπτσέ.