ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας…

Το προσφυγικό και τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους θα αναδείξει την 21η Μαρτίου ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών, με σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στη Στοά του Βιβλίου (ώρα 19:00), Έλληνες αλλά και ξένοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όπως και σε πολλές χώρες σε όλον τον πλανήτη, σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών Refuges Welcome GR.

«Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποδεικνύουν πως οι ποιητές δεν ταξιδεύουν στον ουρανό. Αντιθέτως, πατούν και με τα δυο τους πόδια στο έδαφος και έχουν έτοιμες τις κεραίες τους για όλα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντίνος Σιώτης, ποιητής και πρόεδρος του σωματείου Κύκλος Ποιητών.

«Εκείνο που θέλουμε είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες το 1922 και μπορούν να συναισθανθούν σε όλο του το βάθος το σημερινό πρόβλημα. Ας γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ευκαιρία για να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Γιατί και τα δυο αυτή τη στιγμή είναι διάχυτα στην Ευρώπη» προσθέτει.

Τις αναγνώσεις των ποιητών στη Στοά του Βιβλίου θα συνοδεύσει έκθεση φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη. Θα απαγγείλει η Δήμητρα Χατούπη ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης, Έλσα Μαμέλη και Ειρήνη Τεννέ. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη. Στον χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρωθούν τρόφιμα (βρεφικό γάλα σε σκόνη για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια) για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά.

Ποιήματά τους στη Στοά του Βιβλίου θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Ανδρέου, Νάνος Βαλαωρίτης, Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης, Τάσος Γαλάτης, Κική Δημουλά, Ιουλία Ηλιοπούλου, Δημήτρης Κακαβελάκης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Κώστας Καναβούρης, Τασούλα Καραγεωργίου, Θεώνη Κοτίνη, Χάρης Μελιτάς, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Τίτος Πατρίκιος, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, Γιώργος Ρούβαλης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Ράτι Σαξενά, Αγγελική Σιδηρά, Αλίσια Στάλινγκς, Λουάν Τζούλις, Κωστής Τριανταφύλλου, Γιώργος Χουλιάρας και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Οι άλλες ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης είναι τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Καλαμάτα, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, τα Λεχαινά, το Ναύπλιο, η Πάτρα, τα Τρίκαλα, η Τρίπολη, η Χαλκίδα και τα Χανιά.

Από τα νησιά συμμετέχουν η Κέα, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα, η Λέσβος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σύρος και η Χίος. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα γιορταστεί στην Ασία (Ινδία, Κίνα, Τουρκία), στην Αφρική (Γκάνα, Μαυριτανία), στην Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Νορβηγία, Σερβία, Σλοβενία), καθώς και στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Κολομβία, Μεξικό, Περού).

Αφήστε μια απάντηση