ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές τέλος εντός της τριετίας..

Στο «στόχαστρο» βάζει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προαναγγέλλοντας την κατάργησή τους, σε ορίζοντα τριετίας και την εισαγωγή στα ΑΕΙ με τον βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου. Χτες ο υπουργός -από το βήμα της Βουλής- χαρακτήρισε απαράδεκτο το υπάρχον σύστημα το οποίο βασανίζει τα παιδιά. Υπογράμμισε επίσης ότι οι εξετάσεις «πρέπει να αποδραματοποιηθούν. Είναι αδιάβλητες αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει ”μάθει απέξω”. Τυραννιούνται τα παιδιά».

Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πώς σιγά σιγά θα εισάγονται στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από του χρόνου. Εχει ορίζοντα 3ετίας. Ομως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού». Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της Εκπαίδευσης, στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α. «Δεν υπήρξε τέτοια επιτροπή για τα οικονομικά από τα προνήπια μέχρι και τα διδακτορικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Θα είναι μια επιτροπή που θα μελετήσει τα οικονομικά της Εκπαίδευσης και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καταφέρει σε τρία χρόνια τουλάχιστον να κλείσει τις ψαλίδες ως προς τις ανελαστικές δαπάνες, για να μην υπάρχει η παθογένεια που υπάρχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) είναι η πρώτη συνεδρίαση αυτής της επιτροπής και πιστεύουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε τα πρώτα πολύ καλά αποτελέσματα».

Ο υπουργός εξαπέλυσε και σκληρή επίθεση κατά εκείνων που κατηγόρησαν το υπουργείο ότι έχει σκοπό να καταργήσει τη διδασκαλία της «Αντιγόνης», λέγοντας ότι «αυτά τα έχουν κατασκευάσει κάποιοι που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες των αρχαίων κειμένων. Πρόκειται για άτομα και νοοτροπίες που έχουν απωθήσει χιλιάδες νέους από τα Αρχαία Ελληνικά. Τα ψεύδη να σταματήσουν». Ο κ. Γαβρόγλου έκανε αναφορά και στις αντιδράσεις για τα θέματα που θα συζητηθούν στα σχολεία στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, τονίζοντας ότι κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από τη θεματική εβδομάδα καθώς «το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό. Θα συζητηθούν ενότητες όπως διατροφής, εθισμού και θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο».

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Την απόσυρση του άρθρου 32 του πολυνομοσχεδίου-σκούπα για την παιδεία, που αφορά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο Κώστας Γαβρόγλου. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα επανακατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Στο σχέδιο προβλεπόταν η παραχώρηση του μουσείου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αλλά υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και έτσι αποφασίστηκε το ζήτημα να εξεταστεί εκ νέου μελλοντικά.

Αφήστε μια απάντηση