ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Μίνιμουμ συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων…

Υπάρχει ελπίδα για τη χώρα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) Γιώργος Παπανδρέου και πρότεινε τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου, ενός εθνικού συμβολαίου, μιας μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων, ένα εθνικό μορατόριουμ σοβαρότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου μέλη του ΚΙΔΗΣΟ του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και φωνάζοντας ρυθμικά «Παπανδρέου».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε για τα άλλα κόμματα ότι δεν τολμάνε να κάνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις και να πουν αλήθειες. Επίσης, έστρεψε τα πυρά του εναντίον των δημοσκοπήσεων, επειδή δεν μετράνε το ΚΙΔΗΣΟ. «Ένα πελώριο ‘ευχαριστώ’ στις εταιρίες δημοσκοπήσεων! Που στις έρευνες ρωτάνε για τους πάντες, αλλά όχι για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τους κατανοώ. Κάνουν και αυτοί ό,τι μπορούν για να μας εξαφανίσουν. Μαζί να εξαφανιστούν και οι αλήθειες που χρειάζεται ο τόπος. Πώς να εξαφανίσεις όμως αυτόν τον κόσμο; Δύσκολο! Και ακόμα, πώς να εξαφανίσεις αυτό το πάθος; Το δικό σας πάθος για αλήθεια! Το δικό σας πάθος για αξίες! Τους ευχαριστώ γιατί μας πεισμώνουν. Κι όσο μας θάβουν, τόσο εμείς θα φυτρώνουμε στην κοινωνία».

Άφησε αιχμές και για τον τρόπο, με τον οποίο κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν την ομιλία του στην Πάτρα, λέγοντας: «Ήταν συγκινητικό που αρκετά μέσα ενημέρωσης έκαναν τον κόπο και συνόψισαν την ουσία της ομιλίας μου στην Πάτρα στο εξής ερώτημα: ‘Ποιος έβαλε τον Παπανδρέου να ξυρίσει το μουστάκι;’ Τους ‘ευχαριστώ’ για το ενδιαφέρον! Και τους κατανοώ, φυσικά, πλήρως. Έτσι κι αλλιώς, με αυτά έμαθαν να ασχολούνται. Με αυτά διαπαιδαγωγούν την πολιτική ζωή της χώρας. Δηλαδή με τρίχες».

Για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι έγιναν «οι πιο μνημονιακοί» και οι κυβερνήσεις τους εξελίχθηκαν στους «καλύτερους διαφημιστές» του έργου της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, γι’ αυτό τον λόγο τους ευχαρίστησε και αυτούς. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης του σημειώνοντας: «Από πότε έχουμε να συζητήσουμε για σοβαρή μεταρρύθμιση σε αυτή τη χώρα; Από τότε που έφυγε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του ‘τοξικού’ Παπανδρέου. Κι από πότε έχουμε να δούμε να γίνεται σοβαρή μεταρρύθμιση στη χώρα; Και πάλι, από τότε που έφυγε η ‘τρισκατάρατη’ κυβέρνηση Παπανδρέου».

Αναφέρθηκε στις κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του, αλλά δήλωσε πως δεν κρατάει κακία σε κανέναν. «Με είπαν Πινοσέτ, Τσολάκογλου, ντήλερ διεθνών κερδοσκόπων, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Δικός μου εχθρός δεν είναι ο Τσίπρας, όπως δεν ήταν ο Σαμαράς. Τα δε γεγονότα του παρελθόντος, τα διδάγματα, δεν τα αναφέρουμε από εκδίκηση, αλλά για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στο μέλλον» επισήμανε. Ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα και εκτός συνόρων λέγοντας: «Επειδή κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται διάφορα, λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, ας μην θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν θα υπερασπιστούν με σθένος τα εθνικά συμφέροντα».

Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, αν δεν…
Σχετικά με τις δικές του κινήσεις στο μέλλον και την πορεία του ΚΙΔΗΣΟ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο στόχος είναι η αυτόνομη κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές και επισήμανε: «Είμαι αποφασισμένος οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να βρουν το ψηφοδέλτιο του Κινήματος στο χέρι κάθε πολίτη. Είμαι αποφασισμένος οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να βρουν το Κίνημα με πλήρες οπλοστάσιο θέσεων και προτάσεων για το αύριο του τόπου. Θα μπω ξανά μπροστά, αλλά σας χρειάζομαι όλους. Κάθε προοδευτική φωνή».

Παράλληλα, τόνισε πως συνεχίζει την προσπάθεια για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και σημείωσε: «Η πρότασή μας είναι απλή: Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας και μετά όλοι και όλα από τη βάση. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες, το Κίνημα θα κατέλθει μόνο του στις επόμενες εκλογές».

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, πρώην ευρωβουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Ακριτίδης, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης, Μαρία Αρσένη, Αλέξανδρος Δαμιανίδης, Χρυσούλα Παλιαδέλλη, Ευαγγελία Τσαμπάζη, Πάρις Μαυρίδης κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση