Στον απόηχο της διαφαινόμενης συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσον αφορά την εξαγωγή πετρελαίου προς την Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται στη σημερινή παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής να υπερασπιστεί την πρότασή του για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης για το κόστος της ενέργειας και την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου. Οι πιθανότητες για να ληφθεί σχετική απόφαση τουλάχιστον σήμερα δεν είναι πολλές, κάτι που το γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί στις κατ’ ιδίαν επαφές του στο περιθώριο των εργασιών να συνάψει τις αναγκαίες συμμαχίες ενόψει της συνέχειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργότερα ο πρωθυπουργός θα δει κατ’ ιδίαν, μεταξύ άλλων, τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των εταίρων, θα υπογραμμίσει εκ νέου ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Θα τονίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες. Ωστόσο, αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι προσδοκίες είναι χαμηλές με δεδομένες τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Ε.Ε.
«Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθετοι πόροι
Σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις» τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι προτάσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, «κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών» και στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας.
Όσο αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την τελευταία κλιμάκωσή της και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός.
Το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή. Το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να συζητηθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε αναμένεται και αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων.