ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάστηκε επίσημα στις Βρυξέλλες στην Εβδομάδα Υδρογόνου, το μεγάλο έργο Η2CRETE Valley

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτα μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του έργου Η2CRETE Valley στα πλαίσια της Εβδομάδας Υδρογόνου που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες από 20 έως και 24 Νοεμβρίου. Το έργο της Γερμανικής Εταιρίας Ενέργειας ProEuropean Trading GmbH έχουν αναλάβει οι έμπειροι Μηχανικοί και Οικονομολόγοι της παγκοσμίου φήμης εταιρίας RINA και την παρουσίαση έκανε ο Αντιπρόεδρος της κ. Αντρέα Μπομπάρντι Carbon Reduction Excellence.

Η RINA είναι μία παγκόσμια εταιρεία παροχής υπηρεσιών πιστοποίησης, επιθεώρησης, δοκιμών και συμβουλευτικής. Ιδρύθηκε στην Ιταλία και έχει μακρά ιστορία από το 1861. Η RINA εξειδικεύεται σε πολλούς τομείς, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, η υποδομή και η βιομηχανία, προσφέροντας τεχνικές υπηρεσίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας. Επίσης, η RINA ασχολείται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για την υποστήριξη των πελατών της στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η RINA διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παγκοσμίως, με πάνω από 200 γραφεία και εργαστήρια σε 70 χώρες, και με πάνω από 5,300 εργαζομένους​​​​​​. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Γένοβα της Ιταλίας.

Αναλύοντας το έργο Η2CRETE Valley κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Μπομπάρντι ανέφερε τα παρακάτω:

Η μετάβαση στην ενέργεια, ως οδικός χάρτης προς το net-zero, επηρεάζει όλους τους τομείς και πρέπει να βασίζεται σε όλες τις τεχνολογίες και λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι βιομηχανικοί παίκτες πρέπει να ισορροπήσουν την ωριμότητα της τεχνολογίας με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, την ετοιμότητα των υποδομών με τις πολιτικές της ΕΕ, την ενεργειακή ανεξαρτησία με τη βιωσιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υδρογόνο (H2) θα παίξει κύριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Οι τεχνολογίες υδρογόνου παρέχουν ώριμες και ανταγωνιστικές λύσεις προς την ενεργειακή ασφάλεια και τις στρατηγικές απολιγνιτοποίησης της ΕΕ. Η διαδικασία παραγωγής H2 (ηλεκτρόλυση) και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ γίνονται φθηνότερες, καθιστώντας το πράσινο H2 μια ισχυρή εναλλακτική στην ενεργειακή μετασχηματισμό πολλών δύσκολων για μετάβαση βιομηχανιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην επίτευξη εγχώριας παραγωγής 10 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030. Για να επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγής που έχει θέσει η ΕΕ, απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα, ιδιαίτερα στο πράσινο H2.

“Σε αυτό το γνωστό και δύσκολο πλαίσιο, το H2CRETE Valley είναι ένα πρωτοποριακό έργο καθώς επιτρέπει στο νησί της Κρήτης, επίσης για τη στρατηγική του θέση, να γίνει ένας κόμβος πράσινου υδρογόνου και ένα κύριο στήριγμα εισόδου, μετάδοσης και διανομής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.” δήλωσε ο Αντρέα Μπομπάρντι, Αντιπρόεδρος στη RINA – “Οι έμπειροι μηχανικοί και οικονομολόγοι της RINA είναι πλήρως δεσμευμένοι στην υποστήριξη της πλήρους ανάπτυξης του έργου, από την τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας έως την τελική ανάπτυξη και είσοδο σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2028”

Το H2CRETE είναι, στην πραγματικότητα, επικεντρωμένο σε μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση παραγωγής πράσινου H2 των 100 MW, που βρίσκεται στον Αθερινόλακο – Νησί της Κρήτης (Ελλάδα).

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του Υδρογονοδιαδρόμου E – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος σχεδιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υποδομής Υδρογόνου (European Hydrogen Backbone – EHB) και αποτελεί επίσης μέρος του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου Η2, ο οποίος σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Καθαρού Υδρογόνου (European Clean Hydrogen Alliance – ECH2A).

Τέλος, το H2CRETE αναγνωρίζεται ως “Κοιλάδα Υδρογόνου” από την Εταιρεία Καθαρού Υδρογόνου μέσω της Πλατφόρμας Κοιλάδων Υδρογόνου της Αποστολής Καινοτομίας. Προς το παρόν, υπάρχουν 54 Κοιλάδες Υδρογόνου στην ΕΕ27 και μόνο 2 στην Ελλάδα.

“Με αυτές τις προϋποθέσεις, η υλοποίηση του H2CRETE είναι εξαιρετικά στρατηγική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της”, καταλήγει ο κ. Μπομπάρντι.

Ο φιλόδοξος στόχος της Κοιλάδας H2CRETE δεν είναι μόνο να αποτελέσει πρωτοπόρο στην παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου, αλλά και να γίνει ένα πρότυπο έργο φάρος για την βιομηχανία στο σύνολό της, δημιουργώντας παρεμπίπτοντα οφέλη.

Χάρη στην RINA, το έργο H2CRETE θα αναπτύξει μοντέλα τιμολόγησης, τεχνοοικονομικές αναλύσεις και πληροφορίες, διανοίγοντας τον δρόμο για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Πράσινου Υδρογόνου.

Ανοίξτε και δείτε σε αρχείο PDF όλο το έργο Η2CRETE Valley όπως παρουσιάστηκε από την RINA
Rina Project H2 Crete Valley

Αφήστε μια απάντηση