LIFE & STYLE

Πατήσατε… τα 50; Τι πρέπει να τρώτε για να παραμείνετε υγιείς!

Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN. Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία, Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General, Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General www.karafillides.gr

Στη διαδικασία τροποποίησης της διατροφικής σας συμπεριφοράς με το πέρας των ετών, κάντε την ημέρα σας πιο “ενδιαφέρουσα”, εντάσσοντας κάποια από τα τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω στα σνακ που καταναλώνετε καθημερινά. Θα πετύχετε κορεσμό, που θα σας απαλλάξει από το ακατάπαυστο τσιμπολόγημα, δίνοντάς σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για να συνεχίσετε την ημέρα σας.

• Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.

• Συμπεριλάβετε στην διατροφή σας σκόρδο, κρεμμύδι, μανιτάρια της ποικιλίας shiitake, και κριθάρι.Οι συγκεκριμένες τροφές είναι  καλές πηγές σε οργανικό γερμάνιο, το οποίο περιορίζει την καταστροφή των ελευθέρων ριζών. Το οργανικό γερμάνιο, επίσης, συμμετέχει ως καταλυτής στην διαδικασία παροχής οξυγόνου στους ιστούς που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

• Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών καταναλώνοντας πολλά φρέσκα λαχανικά, ολικής αλέσεως σιτηρά και βρώμη. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλετε στην καλή λειτουργία του εντέρου, την αποτροπή εκφυλιστικών ασθενειών και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

• Οι τροφές που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την εγκεφαλική λειτουργία είναι οστρακοειδή, σαρδέλες, ρέγκα, αποξηραμένο και φρέσκο λάχανο, ξηρούς καρπούς, βερίκοκα, μήλα, φραγκοστάφυλο, παντζάρια, καρότα και σέλινο, βρώμη, κριθάρι και καστανό ρύζι, συκώτι  και άπαχο βοδινό κρέας, μαγιά μπύρας,  βασιλικό, δεντρολίβανο, τζίντζερ, γλυκόριζα καθώς και αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, δαμάσκηνα και βερίκοκα.

• Τροφές που μπορούν να συμβάλουν στη μυϊκή δύναμη και παράλληλα να βοηθήσουν σε προβλήματα αρθρώσεων είναι οι φράουλες, γογγύλια και οι φυλλώδεις κορυφές τους, φακές, πουλερικά, φρέσκα ψάρια, σέλινο και μαϊντανός.

• Συνιστάται η συχνή κατανάλωση αγκινάρας για την τόνωση του ήπατος (συκώτι) και την ενίσχυση της πέψης καθώς και η κατανάλωση ραδικιών για την τόνωση της χοληδόχου κύστης- με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ηπατική λειτουργία και η πέψη.

• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού, τροφίμων με πρόσθετα χημικά και φυτοφάρμακα.

• Τρώτε μόνο όταν πεινάτε πραγματικά και μειώστε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά εάν παρατηρείται υπερκατανάλωση φαγητού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διάρκεια ζωής μπορεί να αυξηθεί με την ισορροπημένη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης.

• Αν είστε στη διαδικασία απώλειας βάρους, φροντίστε να το κάνετε αργά και με ασφάλεια. Οι  “μαγικές” δίαιτες- αστραπή που προκαλούν την μη- ισορροπημένη απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς  είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία και προκαλούν ρυτίδωση του δέρματος στο πρόσωπο και μείωση του μεταβολισμού.

Ενδεικτικά σνακ: Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σύκα, βερίκοκα), κρίθινα παξιμάδια με αβοκάντο-ελαιόλαδο-ρίγανη και φιλέτο κοτόπουλο, φρυγανιές ή παξιμάδια με μέλι και ταχίνι, παξιμάδια με τομάτα-ελιές-ρίγανη και γραβιέρα, σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη-μέλι-αποξηραμένα φρούτα-ξηρούς καρπούς, μήλο (ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας) με μέλι-κανέλα-τριμμένα καρύδια.

http://www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση