ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΕΔΚΜ: Ημερίδα για τον ρόλο των ΟΤΑ στην παραγωγή ενέργειας

Oι στόχοι που θέτει ο εθνικός κλιματικός νόμος για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο ρόλος που δύναται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην παραγωγή ενέργειας, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων και η σημασία του σχεδιασμού μέσω των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ)  παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) σε συνεργασία με την «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης AE», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες».

Δήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν για τα οφέλη από την εφαρμογή του κλιματικού νόμου (Ν.4936/2022), καθώς και για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το «ΗΛΕΚΤΡΑ» και το «ΕΛΕΝΑ», που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και την μετάβαση από την κατανάλωση του άνθρακα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαρακτήρισε τον εθνικό κλιματικό νόμο χρήσιμο εργαλείο για την αυτοδιοίκηση, που θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να παρουσιάζουν καλές πρακτικές.

«Αλλάζει πολλά πράγματα στην Τ.Α και δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για τους δήμους από την επόμενη κιόλας χρονιά, το 2023. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να ενημερωθούμε και να προετοιμαστούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης, οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν και τα απαραίτητα εργαλεία για να την αντιμετωπίσουν και παράλληλα να γνωρίζουν το ρόλο που θα διαδραματίσουν.

Εκτίμησε ωστόσο ότι οι δράσεις αυτές δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικές, σε κάθε δήμο χωριστά, αλλά θα πρέπει να αναπτύσσονται σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε ο σχεδιασμός να είναι συνολικός και αποτελεσματικότερος.

«Ο κλιματικός νόμος θα μας απασχολήσει, καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τα σχέδια μείωσης εκπομπών αερίων και τις ενεργειακές κοινότητες που είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους ΟΤΑ. Όμως το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει θα πρέπει να βελτιωθεί και να απλοποιηθεί, γιατί είναι γραφειοκρατικό και βαρύ, με αποτέλεσμα να στερεί τις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι να τρέξουν γρήγορα και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

Να στηρίξει η Πολιτεία του δήμους
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τους δήμους , λέγοντας πως έχει ήδη ανατρέψει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και την ίδια την καθημερινότητά τους. «Είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό το πρόβλημα της ενεργειακής επιβάρυνσης των δήμων με τις νέες τιμές στα τιμολόγια του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Οι δήμοι έχουν να στηρίξουν σχολικές μονάδες που είναι πάρα πολλές και σε όλα τα δημοτικά τους κτίρια, αλλά και την καθημερινότητα στην κίνηση απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων των δήμων» υπογράμμισε.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι δημοτικοί προϋπολογισμοί των δήμων έχουν εκτιναχθεί και οι περισσότεροι δήμοι για το έτος 2022 τους έχουν υπερβεί από τον περασμένο Αύγουστο. «Είναι τεράστια τα κόστη, δυσβάσταχτα και για το λόγο αυτό η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, όπως γίνεται στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, γιατί αν δεν υποστηριχθούν υπάρχει κίνδυνος  να ανατραπούν τα οικονομικά τους μεγέθη» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Ο νόμος πυλώνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Τους στόχους που θέτει ο εθνικός κλιματικός νόμος, τις υποχρεώσεις και τις ευκαιρίες κατά τη μετάβαση στη νέα εποχή, παρουσίασε ο μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, διευθυντής Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης και Πιστοποίησης Προϊόντων, Σαμαράς και Συνεργάτες ΕΠΕ  Αλέξης Μπούλιας.

Στις Ενεργειακές Κοινότητες και το ρόλο  που δύνανται να διαδραματίσουν οι φορείς Τ.A στην παραγωγή ενέργειας αναφέρθηκε η μηχανικός περιβάλλοντος, ερευνητικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Κατασκευών Συσκευών Διεργασιών (ΕΚΣΔ), Τμήμα Μηχανικών ΑΠΘ Σοφία -Ναταλία Μποέμη.

Μίλησε για την επικαιροποίηση της ενωσιακής νομοθεσίας το Fit for 55, εξηγώντας ότι προβλέπει διπλασιασμό της δυναμικότητας φωτοβολταϊκών και αιολικών της ΕΕ έως το 2025 και τριπλασιασμό έως το 2030, ενώ είπε ότι σε αυτή τη τροχιά για ενεργειακή αναβάθμιση ήδη έχουν μπει δύο πόλεις, η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη, καθώς ανήκουν  στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις ουδέτερες κλιματικά πόλεις ως το 2030.

Από την πλευρά του ο ηλεκτρολόγος μηχανικός – επικεφαλής έργων Οδοφωτισμού και Ενεργειακής Εξοικονόμησης Ελευθέριος Κόχειλας, αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξοικονόμηση σε ΟΤΑ Α’ και Β’ μέσω της Αναβάθμισης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).

Τα εργαλεία σχεδιασμού και χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ» και «ELENA» παρουσίασε η MSc, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Στέλεχος Τομέα Τεχνικού Συμβούλου Φορέων Δημοσίου, Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε Άννα Φραγκίδου, σημειώνοντας ότι είναι «ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα, που παρέχουν τεχνική βοήθεια στις περιφερειακές και τοπικές αρχές για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων τους».

 

Αφήστε μια απάντηση