Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ότι το απόθεμα του ΚΕΕΛΠΝΟ σε εμβόλια, για την ηπατίτιδα Α, εξαντλήθηκε το Μάιο, με αποτέλεσμα να πενταπλασιαστούν τα κρούσματα της νόσου τους τελευταίους μήνες. Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ «καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για το σοβαρό κίνδυνο, στον οποίον εξέθεσε τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και τη Δημόσια υγεία, μη μεριμνώντας για την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων για την ηπατίτιδα Α, γεγονός που οδήγησε στο να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα της νόσου, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΣΑ, το απόθεμα του ΚΕΕΛΠΝΟ σε εμβόλια έληξε στα τέλη Μαΐου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των επαφών των ασθενών ,-όπως υπαγορεύει το σχετικό πρωτόκολλο- και να ελλοχεύει κίνδυνος επιδημιών στους χώρους φιλοξενίας. «Η εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας είχε αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να πενταπλασιαστούν τα κρούσματα της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από την αρχή του χρόνου, μέχρι τα τέλη Μαΐου δηλώθηκαν 20 κρούσματα ηπατίτιδας Α, σε πρόσφυγες, σήμερα τα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 95, σε 17 δομές φιλοξενίας» καταγγέλλει ο ΙΣΑ.
Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι για την έξαρση της νόσου στα Κέντρα Φιλοξενίας, «ενοχοποιείται αφενός η έλλειψη εμβολίων που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στον εμβολιασμό των επαφών του ασθενή και αφετέρου οι άθλιες συνθήκες υγιεινής όπως αποτυπώνονται στις εκθέσεις των Φορέων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας». «Επιπρόσθετα παραδόθηκε η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στις ΜΚΟ, χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και στενή παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού και πρόληψης» τονίζει ο ΙΣΑ.
Έτσι σε πολλές περιπτώσεις είτε οι ΜΚΟ δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν εμβόλια είτε δεν έγινε σωστά η διερεύνηση των επαφών των ασθενών, προσθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι 32 περιστατικά εμφανίστηκαν στη Ριτσώνα Ευβοίας όπου υπήρξε καθυστέρηση στους εμβολιασμούς. Επίσης εκδηλώθηκαν περισσότερα από 13 κρούσματα της νόσου, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, εκ των οποίων το ένα αφορούσε υπάλληλο στην εταιρία που διαχειρίζεται τις χημικές τουαλέτες, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο ελέγχονται εάν τηρούν το νόμο, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας» προσθέτει η ανακοίνωση.