ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότεροι από 3.000 οι εργαζόμενοι στον TAP..

Σε περισσότερους από 3.000 αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Κοινοπραξία κατασκευής του έργου. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ανακοίνωσε ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά στις δύο από τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που θα διασχίσει ο αγωγός (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Κεντρική Μακεδονία.)Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου, από το σύνολο των περίπου 550 χλμ. αγωγού που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα σε ελληνικό έδαφος, έχουν διανοιχθεί 196 χλμ. τάφρου, σε 172 χλμ. ο αγωγός έχει τοποθετηθεί εντός της τάφρου, σε 151 χλμ. έχει καλυφθεί με χώμα και 64,5 χλμ. γης βρίσκονται στη φάση αποκατάστασης. Η εταιρία και οι ανάδοχοι εργολήπτες έχουν παραλάβει περισσότερο από το 66% των 32.000 σωληναγωγών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού και επιπλέον έχουν καθαρίσει και διαμορφώσει σχεδόν 300 χλμ. της όδευσης, έχουν ενώσει 272 χλμ. αγωγού και έχουν συγκολλήσει περίπου 250 χλμ.

Σημειώνεται ότι δύο από τις πέντε εταιρείες-αναδόχους Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής που εργάζονται για λογαριασμό του ΤΑΡ είναι ελληνικές, (η ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την Renco και η J&P ΑΒΑΞ σε συνεργασία με την Bonatti ), ενώ την ΑΚΤΩΡ έχει επιλέξει ως υπεργολάβο της η ανάδοχος εταιρεία Spiecapag. Επίσης, ο TAP έχει αναθέσει μία από τις συμβάσεις για προμήθεια σωληναγωγών στα Σωληνουργεία Κορίνθου. Συνολικά, 176 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του έργου.

Εν τω μεταξύ ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη, που με την ολοκλήρωσή του θα δώσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑΡ ο επικεφαλής του έργου για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας (Ricard Scoufias), μιλώντας από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» (BBSF), το οποίο διεξήχθη στις Σέρρες. «Ο ΤΑΡ δίνει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο» είπε ο κ. Σκούφιας και συμπλήρωσε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού ανοίγει ο δρόμος και για άλλα προγράμματα. Επίσης, ο αγωγός -σημείωσε ο κ. Σκούφιας- “αναβαθμίζει” τις χώρες απ΄ όπου διέρχεται (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) σε υψηλό επίπεδο γεωστρατηγικής, και, παράλληλα, δημιουργεί και θέσεις εργασίας.

O Wim Groenendijk, διευθυντής διεθνών επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρίας «NederlandseGasunie N.V», η οποία -όπως είπε- μεταφέρει το της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας επιβάλλουν τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις περιφερειακές αγορές. Υπογράμμισε δε, ότι σε αντίθεση με τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει εξαιρετική σύνδεση με την ευρύτερη αγορά αερίου, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί σ’ αυτόν τον τομέα. Όπως ανέφερε, με την ενισχυμένη διείσδυση φυσικού αερίου στις αγορές με υψηλά ποσοστά τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βελτιώνεται το περιβάλλον και μειώνεται το αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα, από τη χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας. «Χρειαζόμαστε περισσότερο αέριο στην περιοχή για να υπάρξουν οφέλη στο περιβάλλον, στους κατοίκους στον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Groenendijk.

Αφήστε μια απάντηση