ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πέτρος Σούλας: «Ο Δήμος μας δεν χρωστάει σε κανένα. Όλοι πληρώνονται κανονικά»

Βάζει σε προτεραιότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή και προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα να παραμείνει οικονομικά ενεργός ο μεγάλος δήμος, σε μια εποχή που άλλοι λόφω οικονομικών δυσκολιών…κατεβάζουν ρολά. Και μόνο που περήφανα δηλώνει «Ο Δήμος μας δεν χρωστάει σε κανένα όλοι πληρώνονται κανονικά» σημαίνει ότι το βράδυ πέφτει να κοιμηθεί με ήσυχο κεφάλι!!! Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην συνέντευξη στη EURO Τηλεόραση και στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη», που μεταδίδεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ στις 9, από τον Δήμαρχο Κορδελιού- Ευόσμου,  Πέτρο Σούλα, που κύρια αναφέρθηκε στη διετή θητεία του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, αλλά και στα νέα σχέδια για τη χρονιά που έρχεται…

 

Τι γεύση σας αφήνει η μέχρι τώρα πρώτη διετία από τότε που αναλάβατε καθήκοντα;
-Η γεύση είναι πικρή, όσον αφορά τα χρήματα που προσπαθούμε να βρούμε για να κάνουμε έργα καθημερινότητας, αλλά γενικά η γεύση είναι γλυκιά, γιατί όσο περνάει ο καιρός πετυχαίνουμε τους στόχους μας και υπάρχει αισιοδοξία.

Έχει αλλάξει πρόσωπο ο Καλλικράτης σαν θεσμός αυτά τα δυο χρόνια;
-Το κυριότερο συμπέρασμα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαστε τελευταίοι στη λίστα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εκεί η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δικά της έσοδα. Στην Ελλάδα δυστυχώς, όπως ειπώθηκε και στο συνέδριο, δίνονται αρμοδιότητες στη τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να δίνονται πόροι για να εκτελέσει κάποιο έργο, που της έχει ανατεθεί από την πολιτεία. Οι αξιώσεις τις πολιτείας από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεγάλες. Όλο το βάρος της κοινωνικής πολιτικής το έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν ήταν η τοπική αυτοδιοίκηση, είμαι σίγουρος, ότι θα είχε καταρρεύσει η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα. Επίσης στο συνέδριο έγινε λόγος και για την ανάγκη τροποποίησης του Καλλικράτη, γιατί οδεύει στο χειρότερο.
Γιατί δεν έχουμε ένα σταθερό μοντέλο αυτοδιοίκησης;
-Όσο πάει οι διαδικασίες γίνονται χειρότερες και πολύπλοκες. Σήμερα κανένας δεν ενδιαφέρεται , από αυτούς που ελέγχουν, την τοπική αυτοδιοίκηση, πως ένα έργο θα γίνει φθηνότερα, γρηγορότερα και καλύτερα. Την ουσία δεν την βλέπει κανείς. Στην τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά να ελέγχουν την ουσία και όχι τους τύπους.. Δυστυχώς αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει γιατρειά. Ελπίζω να το καταλάβουν γρήγορα και να μπουν στην ουσία.
Είστε ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος εσείς Βορείου Ελλάδος. Εσείς θα επιβιώσετε. Οι μικρότεροι δήμοι πως θα επιβιώσουν;
-Από δηλώσεις του υπουργού ακούσαμε ότι εκατό δήμοι στη χώρα είναι θνησιγενείς. Είναι μικροί, βορεινοί και νησιωτικοί κατά κύριο λόγο, που δεν έχουν καμία βοήθεια από την πολιτεία. Υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, μόνο δήμαρχο.
Πόσο νοικοκυρεμένα είναι τα οικονομικά του δήμου σας;
-Αυτή τη στιγμή ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου δεν χρωστάει σε κανέναν. Όλοι πληρώνονται κανονικά. Δεν χρωστάμε σε κανέναν προμηθευτή, σε κανέναν κατασκευαστή, έχουμε ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα, για αυτό και πετυχαίνουμε μεγάλες εκπτώσεις. Ένα τελευταίο έργο που δημοπρατήθηκε δέχτηκε έκπτωση 60%. Έγινε μεγάλη προσπάθεια, μαζέψαμε όλους τους οφειλέτες του δήμου, που χρωστούσαν πάνω από 35.000, δεσμεύσαμε λογαριασμούς, γιατί δεν γίνεται ένα νοικοκυριό που βγάζει 600 ευρώ, να υποχρεώνεται να πληρώνει και αυτός που έχει εκατομμύρια στη τράπεζα να αρνείται. Πχ δημόσιο ίδρυμα χρωστούσε 38.000 και δεν πλήρωνε και του δεσμεύσαμε 78 λογαριασμούς.  Αυτό βέβαια είχε και πολιτικό κόστος, αλλά το γενικότερο συμφέρον προέχει.
Πείτε μου για τον προϋπολογισμό σας και τα δημοτικά τέλη
-Το 2015 μειώσαμε τα δημοτικά τέλη καθαριότητας στα καταστήματα του Κορδελιού κατά 30% και τα δημοτικά τέλη κατοικιών του Ευόσμου κατά 7% . Είχαμε σκοπό και φέτος να κάνουμε κάτι παρόμοιο. Υπάρχει  όμως ένα πρόβλημα. Για πρώτη φορά, λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης και από είκοσι ευρώ που ήταν ο ένας τόνος σκουπίδια, πήγε στα σαράντα ευρώ. Θα παγώσουμε προς το παρόν τα τέλη, δεν θα τα αυξήσουμε. Αν δούμε ότι του χρόνου έχουμε πλεόνασμα θα τα μειώσουμε πάλι. Όσον  αφορά τα έργα τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια έγιναν έργα 240.000 ευρώ κύρια ασφαλτοστρώσεων και μέχρι τώρα έγιναν έργα 1.800.000 ευρώ. Τώρα για πρώτη φορά στη περιοχή του δήμου πάνω από τον περιφερειακό μπαίνουν πλάκες πεζοδρομίου και θα γίνουν και έργα φωτισμού. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και σε μια θητεία δεν γίνονται όλα.
Ποια είναι τα άσχημα του δήμου;
-Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τη σχολική στέγη. Αυτό οφείλεται στο ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια δεν έχει χτιστεί ούτε ένα σχολειό. Ο δήμος πασχίζει να βρει τρόπο να εντάξει στο ΕΣΠΑ τη δημιουργία ενός νέου σχολείου. Και έχουμε και μελέτη για το χτίσιμο του 25ου δημοτικού σχολείου, πάνω από τον περιφερειακό. Είμαστε αποφασισμένοι να χτιστεί το σχολείο έστω και με δανεισμό από τον δήμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την πολιτεία. Δεν ασχολούνται με τη δυτική Θεσσαλονίκη.
Τι έγινε με τη σύσκεψη στο υπουργείο για το περιβαλλοντικό πρόβλημα του δήμου;
-Πάντοτε η δυτική Θεσσαλονίκη ήταν επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, λόγω του βιομηχανικού τόξου. Τον τελευταίο καιρό όμως υπάρχει στη περιοχή μια δυσοσμία πετρελαίου. Σωστά οι κάτοικοι ανησυχούν. Είναι πρόβλημα που έχει ξεπεράσει την τοπική αυτοδιοίκηση.  Έχουμε καταφύγει στη περιφέρεια, αλλά ούτε αυτή μπορεί να δώσει λύση, γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμός. Κάναμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Καταφύγαμε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος  βορείου Ελλάδος και στο αρμόδιο τμήμα της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης και εν κατακλείδι στο υπουργείο. Αποφασίστηκε ενίσχυση του εξοπλισμού, σύμβαση με το εργαστήριο χημείας ΑΠΘ, ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση της οσμής. Ακόμα ο υπουργός θα επισκεφτεί το δήμο τέλη Νοεμβρίου. Τέθηκε επίσης το πρόβλημα ερημοποίησης της δυτικής Θεσσαλονίκης από βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Παράλληλα ο δήμος αποφάσισε  να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία επί πέντε μήνες την υπόθεση για να μετράει τους ρύπους, να διαπιστώσουμε την αιτία και να οδηγήσουμε τους υπαίτιους στον εισαγγελέα. Αν δεν γίνουν όλα αυτά που έχουμε συμφωνήσει μέχρι τέλος του μήνα θα καταφύγουμε και στο αρμόδιο τμήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ποια είναι η κοινωνική πολιτική του δήμου;
-Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε έγινε πολύ σοβαρή δουλειά. Πρώτα έγινε το δίκτυο γιατρών, συνέχισαν να λειτουργούν τα κοινωνικά ιατρεία και ευχαριστώ όλους τους γιατρούς. Παράλληλα οργανώσαμε το δίκτυο φαρμακείων, τα κοινωνικά φαρμακεία. Κάναμε το κοινωνικό παντοπωλείο και ανακουφίσαμε πολύ κόσμο. Με λύπη μου λέω ότι στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ είναι εγγεγραμμένοι 4.700 συμπολίτες μας. Έχουν έρθει και άλλες αρμοδιότητες όμως στη τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να οργανωθεί για τους μετανάστες, για τα σημεία πληροφορίας του δήμου επίσης. Ευτυχώς δίνονται από την περιφέρεια κάποια χρήματα.

 

Πείτε μου για τα μεγάλα έργα στην περιοχή
-Τα έργα είναι μεγάλης κλίμακας και εθνικής εμβέλειας. Όταν εντάχθηκε η περιοχή πάνω από τον περιφερειακό η χρηματοδότηση των έργων πρόβλεπε 1/3 από την εισφορά χρημάτων των δημοτών, 1/3 από δημοτικούς πόρους και 1/3 από το κράτος . Από το κράτος δεν τα πήραμε ποτέ. Καλύψαμε εμείς το κενό. Τώρα θα γίνουν είκοσι δρόμοι άσφαλτος, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει όμως να αρχίσουμε. Έχει σχεδιαστεί για να είναι μια από τις καλύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση