ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα μέτρα που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές..

Επιπλέον μέτρα «φωτιά», ύψους 3 δισ. – 3,6 δισ. ευρώ, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές ως εγγύηση για την καλή εκτέλεση του μνημονίου, στην περίπτωση δηλαδή που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, περιλαμβάνονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Mega, οι δανειστές έχουν θέσει τα εξής:

  • αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%
  • περικοπές κύριων συντάξεων
  • απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
  • περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων
  • «πάγωμα» των προσλήψεων
  • κατάργηση και του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο μέτρων είναι ιδιαίτερα επώδυνο και δύσκολα διαχειρίσιμο από πολιτικής άποψης. Την αποκάλυψη για τις προθέσεις των δανειστών δημοσίευσε η Wall Street Journal, το Σάββατο, αναφέροντας ότι η λύση των πρόσθετων μέτρων προκρίνεται ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, και συζητήθηκε στο περιβόητο Washington Club.

Όπως αναφέρουν οι πηγές που αποκάλυψαν το σχέδιο, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν τώρα. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την πρόταση αυτή και διευκρινίζουν ότι θα γίνει δεκτή μόνο υπό συγκεκριμένους όρους, σχετίζοντας το ζήτημα με την επίλυση του προβλήματος του χρέους.

Αφήστε μια απάντηση