ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ποιοι πολίτες πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου

Αναλυτικές διευκρινίσεις για τις ομάδες πολιτών που θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου έδωσαν χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε αρχικά ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου (δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική / booster) δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, αλλά τα ευάλωτα άτομα, λόγω σοβαρών παθήσεων, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Σχετικά με τους ανθρώπους άνω των 30 ετών, η Μαρία Θεοδωρίδου υποστήριξε πως όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη του θεράποντα ιατρού τους. «Μπορεί η τέταρτη δόση να μην αφορά τον υγιή πληθυσμό, αλλά, όπως γνωρίζετε, μέσα στον γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι, καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Θεοδωρίδου σε εκείνο το σημείο είπε ότι η επιτροπή ουσιαστικά εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι πρόκειται για μια λογική οδηγία καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του γενικού πληθυσμού είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση. «Τα επιστημονικά δεδομένα θα θέλαμε να είναι πιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες με πρώιμα αποτελέσματα που δείχνουν πως η 4η δόση είναι αποτελεσματική, αλλά πιο σίγουροι για τα αποτελέσματα θα είμαστε εφόσον περάσει μία σημαντική περίοδος από την εφαρμογή της» τόνισε.

Ποιους αφορά -και ποιους όχι- η τέταρτη δόση
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι η τέταρτη δόση αφορά τα ευάλωτα, λόγω σοβαρών παθήσεων, άτομα, τους ηλικιωμένους αλλά και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τρεις δόσεις δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών με τέταρτη δόση και άνω των 60 ετών που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, βασίστηκε, όπως είπε, στο γεγονός ότι πλέον η πανδημία καταγράφει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω της παραλλαγής Όμικρον και ότι συχνά ξεφεύγει από τα εμβόλια. Επίσης, ρόλο στη σύσταση αυτή έπαιξε και η χαλάρωση των μέτρων, η οποία επιτρέπει στον ιό να διασπείρεται ευκολότερα. Το θετικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι πως παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων, ότι έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση