ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους θα ελέγξει φέτος η εφορία – Όλο το σχέδιο

Σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, καθώς επίσης σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων προγραμματίζει για το 2022 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με βάση το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί, με εντολή του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 170.000 έλεγχοι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων παρέχει τη δυνατότητα για περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία βοηθούν στην αποκάλυψη μαύρου χρήματος, ενώ οι προσπάθειες για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδηγούν και σε αύξηση των δημοσίων εσόδων και περιορισμού του “κενού” στο ΦΠΑ. Σε ασφυκτικό κλοιό θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι (μισθωτοί, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες) με σύνθετες διασταυρώσεις, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι φορολογούμενοι με καταθέσεις και περιουσία στο εξωτερικό που αποφεύγουν να τα δηλώσουν.

Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα χρησιμοποιηθούν για ελεγκτικούς σκοπούς τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), ενώ θα αναζητηθούν και οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα. Παράλληλα , όσοι είχαν πρόσθετες αποδοχές πλην των μισθών και συντάξεων θα βρεθούν σε δύσκολη θέση καθώς η φορολογική διοίκηση έχει προγραμματίσει διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τους.

Επίσης, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη διασταύρωση, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2017 καθώς και επί εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2016.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι Αναλύσεις δεδομένων ΦΠΑ ανά κλάδο σε περιοδική βάση. Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει το μέσο όρο ανά κλάδο. Στην περίπτωση που ο δηλούμενος ΦΠΑ είναι μικρότερος από το μέσο όρο η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας θα ελέγχεται. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει νέο πλαίσιο κατά του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα παρακολούθησης, τις διαδικασίες ελέγχου και τον εξοπλισμό των τελωνείων αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα.

Ποιους θα ελέγξει η εφορία φέτος
Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 φορολογικών ελέγχων, εκ των οποίων:
• 8.100 στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι (μεγάλων επιχειρήσεων, φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, κ.λπ.) από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με έμφαση σε ελέγχους επιτηδευματιών με μεγάλο φορολογικό κενό που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία, καθώς και με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου
• 700 στοχευμένοι μερικοί έλεγχοι ΦΠΑ
• 1.000 έλεγχοι σε δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων
• 5.500 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.
• 4.000 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων
• 200 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων,
• 5.500 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής φόρων
• Διενέργεια τουλάχιστον 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου
• Διενέργεια τουλάχιστον 900 υποθέσεων έρευνας εκ των οποίων:
– 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
-100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
– 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

https://www.capital.gr/tax/3624559/poious-tha-elegxei-fetos-i-eforia-olo-to-sxedio

 

Αφήστε μια απάντηση