Ονειρευόσασταν πάντα ένα σπίτι σε ένα όμορφο ιταλικό χωριό; Κι όμως, πλέον μπορείτε να το αποκτήσετε και μάλιστα με τιμή μόλις 1 ευρώ. Το Ολολάι, ένας προορισμός στην ορεινή περιοχή της Μπαμπάτζια στη Σαρδηνία, πουλά εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια για μόλις ένα ευρώ. Δεν είναι η πρώτη ιταλική πόλη που θα δοκιμάσει αυτό το τέχνασμα, αλλά φαίνεται πως είναι η πρώτη που θα ανταποκριθεί στην υπόσχεση. Επίσης, διαθέτει την ομορφιά και την ιστορία που χρειάζεται για να προσελκύσει νέους κατοίκους.
Φυσικά δε θα μπορούσε να μην υπάρχει κάποια παγίδα. Οι 200 πέτρινες κατοικίες είναι σε κακή κατάσταση και οι αγοραστές πρέπει να δεσμευτούν να τις ανακαινίσουν μέσα σε τρία χρόνια – κάτι που πιθανότατα θα κοστίσει περίπου 22.000 ευρώ. Πίσω από την πώληση είναι ένα σχέδιο ανανέωσης μιας κοινότητας που κινδυνεύει να γίνει μια πόλη – φάντασμα. Τον περασμένο μισό αιώνα, ο πληθυσμός του Ολολάι έχει συρρικνωθεί από 2.250 κατοίκους σε 1.300, με ελάχιστα μωρά να γεννιούνται κάθε χρόνο.
«Έχουμε προϊστορική προέλευση» λέει ο δήμαρχος της πόλης, Εφίζιο Αρμπάου. «Το έργο μου είναι να διασώσουμε τις μοναδικές μας παραδόσεις και να μην πέσουμε στη λήθη. Η περηφάνια για το παρελθόν μας είναι η δύναμή μας. Ήμασταν πάντα σκληροί άνθρωποι και δεν θα επιτρέψουμε στην πόλη να πεθάνει».
Μια πόλη που εξαφανίζεται
Πρώην πρωτεύουσα της Μπαρμπάτζια, το Ολολάι παραμένει το πιο ανέγγιχτο και αυθεντικό κομμάτι της Σαρδηνίας. Παρόλο που κάποτε έσφυζε από ζωή, τώρα ο λαβύρινθος των σοκακιών και των τοιχογραφημένων πλατειών είναι σιωπηλός, καθώς οι νεότεροι κάτοικοι έχουν φύγει για τις μεγάλες πόλεις.
Εγκαταλελειμμένες από τους πρώην ενοίκους τους, πολλές πέτρινες κατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, καλυμμένα με ιστούς αράχνης εδώ και δεκαετίες. Μερικοί παραδοσιακοί τρόποι ζωής, έχουν επιβιώσει. Οι τοπικοί βοσκοί συνεχίζουν να φτιάχνουν το εξαιρετικό πρόβειο τυρί, Casu Fiore Sardo, για το οποίο είναι γνωστή η περιοχή, ενώ οι τεχνίτες εξακολουθούν να πλέκουν πανέμορφα καλάθια.
Διαδικασία αναγέννησης
Τώρα το Ολολάι, που παίρνει το όνομά του από την αρχαία ιαχή « alalé» αγωνίζεται και πάλι.
Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της πόλης, ο Αρμπάου επικοινώνησε με τους πρώην ιδιοκτήτες κατοικιών – βοσκούς, αγρότες και τεχνίτες – ζητώντας τους να παραχωρήσουν τα σπίτια τους στις αρχές της πόλης. «Είναι γραφικά παλιά κτίρια που έχουν φτιαχτεί από τον χαρακτηριστική γκρι πέτρα της Σαρδηνίας» λέει. «Πρέπει να επαναφέρουμε αυτά τα παλιά σπίτια». Ενέκρινε, μάλιστα, ειδικό διάταγμα και έθεσε τα ακίνητα προς πώληση, σε τιμές ευκαιρίας το 2017. Παρά την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται έχουν ήδη πουληθεί τρία σπίτια και ο Αρμπάου αναφέρει πως έχει δεχτεί πάνω από 100 αιτήσεις για αγορά από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Αυστραλίας.
Ο δήμαρχος ελπίζει πως η ανακαίνιση των κατοικιών θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.
Εκεί που ο χρόνος έχει σταματήσει
Ο Βίτο Καζούλα, ένας συνταξιούχος οικοδόμος, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να αγοράσει ένα διώροφο κτίριο με κόστος λιγότερο από την αξία ενός καπουτσίνο. Μεταμόρφωσε το νέο του σπίτι χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά κράτησε την αρχική διακόσμηση, ανακυκλώνοντας τα παλιά έπιπλα.
«Ζούμε εδώ κοντά και επισκεπτόμαστε συχνά το Ολολάι. Μια μέρα η γυναίκα μου είδε μια αγγελία στην εφημερίδα . Ήταν ευκαιρία» λέει ο Καζούλα. «Αυτή η ήσυχη πόλη έχει παγώσει στο χρόνο. Προσφέρει μια ήσυχη και υγιή ζωή». Ο ίδιος συνιστά το χωριό σε όσους «έχουν αρρωστήσει από το υπερβολικό άγχος και χρειάζονται ένα διάλειμμα». «Ο καθαρός αέρας, το μηδενικό νέφος και οι υπέροχη θέα έχουν θεραπευτική δύναμη. Τα κόκαλά μου και η πλάτη μου δεν με πονάνε πια» προσθέτει. Ο Καζούλα λέει επίσης, πως η χαλαρωτική ατμόσφαιρα του Ολολάι, η νόστιμη κουζίνα και οι φιλικοί κάτοικοι είναι από τα κορυφαία σημεία της αγοράς κατοικίας.
«Οι κάτοικοι είναι τόσο ανοιχτοί και φιλικοί που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Δεν με αφήνουν ποτέ να πληρώσω για τίποτα στο καφενείο και μας προσκαλούν συχνά για μεσημεριανό ή για δείπνο» προσθέτει. Στην πόλη γίνονται επίσης, πολλές εκδηλώσεις. Το φθινόπωρο, οι ταβέρνες γεμίζουν με κόσμο προσφέροντας καλό κρασί, ζαμπόν τυρί και μερικές άλλες τοπικές λιχουδιές.
Άλλα γεγονότα της πόλης, περιλαμβάνουν ένα καρναβάλι στο οποίο οι συμμετέχοντες φορούν κοστούμια, συμπεριλαμβανομένης μιας μάσκας σε σχήμα κατσίκας με κέρατα, γούνα και κουδούνια ή λευκά κεντημένα πέπλα που συμβολίζουν την ένωση του θανάτου και της ζωής. Οι νεοφερμένοι μπορούν επίσης να δουν αρχαϊκά τελετουργικά, όπως το « s’istrumpa», ένα μπαστούνι με το οποίο οι παίκτες πρέπει να ρίξουν τον αντίπαλό τους στο έδαφος για να κερδίσουν το σεβασμό της πόλης.
Το Ολολάι, γεμάτο δεισιδαιμονία, είναι ένας τόπος όπου οι γυναίκες φτιάχνουν φυλαχτά για να αποτρέψουν την κακή τύχη και τα αυτοκίνητα των κατοίκων φέρουν γραπτές προσευχές για να κρατήσουν μακριά το κακό.
Φωτογραφίες: Comune di Ololai
Πηγή: Πόλη της Σαρδηνίας αναζητά νέους κατοίκους – Πουλά τα σπίτια για μόλις ένα ευρώ εικόνες] | iefimerida.gr