ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: O Mακρόν πάει στην Αθήνα με μεγάλες ιδέες, αλλά τίποτα πρακτικό..

Στη διήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και τα μηνύματα που θέλει να στείλει στην Ευρώπη αναφέρεται το Politico, που ισχυρίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ταξιδεύει στην Ελλάδα με «μεγάλες ιδέες» στις αποσκευές του, αλλά λίγες… λεπτομέρειες. «Ο Εμανουέλ Μακρόν πετάει στην Αθήνα την Πέμπτη για μια επίσκεψη με μηνύματα που ελπίζει ότι θα φτάσουν σε μεγαλύτερο κοινό από τους Έλληνες πολιτικούς, τους οποίους θέλει να ενθαρρύνει στον ταραχώδη δρόμο τους προς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Ο Γάλλος πρόεδρος, ακολουθώντας τη «γραμμή» του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ, θα επαναλάβει τη στήριξή του στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους. Θα εκμεταλλευτεί επίσης την δημόσια ομιλία του στην Πνύκα – το λόφο όπου οι πολίτες της αρχαίας Αθήνας συζητούσαν- για να επαναλάβει το όραμά του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη νομισματική ένωση».

Την τελευταία εβδομάδα, οι συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν έκαναν… αγώνα δρόμου για να υπογραμμίσουν τη συμβολική φύση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα αλλά και της ομιλίας του σε από τα λίκνα της δημοκρατίας. Οι ίδιοι συνεργάτες, όμως, φαίνεται ότι παραδέχονταν ότι ο Μακρόν θα αναφερθεί σε μεγάλες ιδέες, χωρίς, όμως, να δώσει λεπτομέρειες. Και αυτό, όπως τονίζει η ιστοσελίδα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μακρόν δεν έχει προλάβει ακόμη να συζητήσει τα σχέδιά του σοβαρά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα με την Γερμανία που βρίσκεται αντιμέτωπη με προεκλογική περίοδο.

«Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πριν από το ταξίδι, ένας σύμβουλος του προέδρου δήλωσε με καμάρι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα θα είναι ο 12ος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει ο Μακρόν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Η διήμερη επίσκεψη θα είναι, επίσης, μια από τις μακρύτερες που έχει κάνει ο κ. Μακρόν από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία, έπειτα από μια σειρά γρήγορων επισκέψεων στην Ευρώπη αφότου επέστρεψε από τις διακοπές του στις 28 Αυγούστου» τονίζει η Politico.

Τα μηνύματα του Μακρόν έχουν πολλαπλούς αποδέκτες. Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία της χώρας, μέτρα που δεν έχουν γίνει αποδεκτά με ιδιαίτερη θέρμη στη Γαλλία. Θέλει να δείξει, λοιπόν, ότι στόχος του είναι να φέρει ευημερία στη Γαλλία μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Οταν δει κάποιος τα στατιστικά ανάπτυξης της Ελλάδας, τις επενδύσεις που έχουν αρχίσει να προχωρούν, η ανεργία που είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα αλλά αρχίσει να μειώνεται, βλέπει καθαρά ότι πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την πιο θετική στιγμή» δήλωσε συνεργάτης του Μακρόν στο Politico. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η ιστοσελίδα, ο Μακρόν αναμένεται να επαναλάβει τη θέση ότι μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει το τρέχον μνημόνιο τον επόμενο χρόνο, τότε θα δικαιούται κάποιο είδος αναδιάρθρωσης του χρέους. «Δεν θα κάνει, όμως, τίποτα που θα διαλύσει το μέχρι στιγμής ενιαίο μέτωπο που εμφανίζουν οι πιστωτές της Ελλάδας στο ζήτημα» είπε συνεργάτης του Μακρόν.

Αφήστε μια απάντηση