ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα…

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο διεθνής Τύπος τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης. Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή πρακτορεία και τις online εκδόσεις εφημερίδων.«Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα πίσω, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ» γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας. «Ο έλληνας πρωθυπουργός απαιτεί να αποζημιωθεί η Ελλάδα για τα ναζιστικά εγκλήματα» γράφει η συντηρητική εφημερίδα ABC της Ισπανίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της El Mundo: «Ή θα ζητήσουν παράταση ή τίποτα» γράφει, επικαλούμενη πηγές από την κυβέρνηση Ραχόι. Ο τίτλος έχει να κάνει με τη σκληρή στάση που θα τηρήσει η Μαδρίτη στο Eurogroup, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση της Ελλάδας να υποχωρήσειο.
«Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση» ήταν ο τίτλος τουBBC, ενώ ο Guardian σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα». Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» αναφέρει το Spiegel, ενώ η Welt υπήρξε πιο καυστική: «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο».
Στη Γαλλία η L’Express επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. «O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη» γράφει ο Monde. «H Ελλάδα ξεκινά εβδομάδα υψηλού ρίσκου» είναι το θέμα που αναδεικνύει ηFigaro. «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει χρόνο ούτε για να αναπνεύσει» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας: ψήφος εμπιστοσύνης, έκτακτο Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής.
«Στην Αθήνα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά τα ταμεία του είναι άδεια» τονίζει χαρακτηριστικά. H ιταλική Reppublica γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προκαλεί την ΕΕ: «Θα τηρήσω το προεκλογικό μου πρόγραμμα». Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε το μήνυμά του στην Ευρώπη ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πληρώσει το χρέος της, αλλά «συνομιλώντας με την ΕΕ και όχι με την τρόικα».
Η πορτογαλική Jornal do Noticias επιλέγει να αναδείξει τα όσα είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις: «Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», γράφει. Στις ΗΠΑ, το Bloomberg αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».
Η Wall Street Journal εκτιμά ότι μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους της. Οι Τimes της Νέας Υόρκης αναφέρονται στις δεσμεύσεις Τσίπρα για τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων έναντι των πολιτών και της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση