ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσες γυναίκες έκανε ο «Ιππότης» κ. Βοργιαζίδης Αντιδημάρχους;

*Του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προνομιακός χώρος άσκησης πολιτικής οφείλει να προάγει συνεχώς την ισότητα των φύλων. Η ένταξη του φύλου σε όλες τις διαστάσεις της πολιτικής είναι κρίσιμος παράγοντας ουσιαστικοποίησης της δημοκρατίας και της στροφής της σε ένα όλο και πιο ανθρωποκεντρικό μοντέλο.

Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, ίσως, το ιδανικότερο επίπεδο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Είναι το επίπεδο που έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Επιτρέπει περισσότερο από κάθε άλλο τη συμφιλίωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Είναι το κοντινότερο επίπεδο στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή στα κοινά.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη, είπα να γράψω για τον ρόλο της γυναίκας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο!!

Είναι γεγονός ότι οι πολίτες επιζητούν πλέον πληροφόρηση, διαφάνεια, μείωση των κοινωνικών διακρίσεων, κοινωνική συνοχή. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για την ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των κανόνων διαβίωσης στην πόλη τους και την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητά τους, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, η διαχείριση των απορριμμάτων, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, η φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, η μετακίνηση των πολιτών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, κ.ά. 

Εντούτοις, αν δεν εφαρμοστούν διαδικασίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις επί μέρους υποχρεώσεις των γυναικών, που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας, αυτές θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τα τεκταινόμενα στο δημόσιο χώρο και από τις ηγετικές θέσεις, διαιωνίζοντας έτσι την περιθωριοποίησή τους.

Η αυξημένη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου εκεί όπου αποφασίζονται και διαμορφώνονται οι πολιτικές και οι υπηρεσίες, μπορεί να βοηθήσει να ακουστούν οι φωνές και οι προσδοκίες των γυναικών και να γίνουν σεβαστές από τις αρχές της τοπικής κοινωνίας. 

Παράλληλα, οι γυναίκες μπορούν να δράσουν ως καταλύτες στη διαδικασία της αλλαγής και στην βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών διαβίωσης. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει ο φορέας και το έχει αποδείξει στα χρόνια της μεταπολίτευσης που θα αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες στην εξάλειψη της ανισότητας ανδρών-γυναικών που έχουν να κάνουν με:

  • την εκπαίδευση και την κατάρτιση των κοριτσιών, εξασφαλίζοντας την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους μέσα στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, όταν αυξάνονται τα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου λόγω φτώχειας
  • την υγεία, με τη ανάπτυξη υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και πρόληψης για τις ίδιες τις γυναίκες και την οικογένειά τους
  • την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με δομές ενημέρωσης, πληροφόρησης, στήριξης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, γιατί η έμφυλη βία αφορά όλη την τοπική κοινωνία
  • την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των υποδομών επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των γυναικών που πλήττονται από τη φτώχεια σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες και την βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση όταν οι προσφερόμενες από το τοπικό κράτος υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς.
  • τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη των διακρίσεων, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για ίσες ευκαιρίες εξέλιξης στα κορίτσια και τις γυναίκες
  • την επαγγελματική αποκατάστασή τους και την οικονομική τους ενδυνάμωση, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να εμπλακούν σε συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας στα πλαίσια της βιώσιμης (αειφόρου) τοπικής ανάπτυξης.

Φυσικά όλα αυτά τα παραπάνω που περιέγραψα μπορούν να υπάρξουν σε ένα υγιές αυτοδιοικητικό περιβάλλον, τουλάχιστον όχι σαν αυτό που βλέπουμε στον Δήμο Βέροιας επί Δημαρχίας του κ. Κώστα Βοργιαζίδη. Ο οποίος Δήμαρχος διανύει την περίοδο της «αυτοκρατορίας του» χωρίς να έχει δείξει εμπιστοσύνη σε καμία γυναίκα που εκλέχτηκε με τον συνδυασμό του, αφού σε καμία δεν έδωσε θέση Αντιδημάρχου!! Σε καμία!!

Ούτε για να τιμήσει τις γυναίκες ψηφοφόρους που έριξαν στις κάλπες του 2014 το φαντασμαγορικό του ψηφοδέλτιο, αλλά ούτε να τιμήσει και αυτές που έτρεχαν μαζί του και εκλέχτηκαν!! Απέραντη απαξίωση, απόλυτος εξευτελισμός θεσμού και προσώπων!!

Τέτοιος «Ιππότης» Δήμαρχος είχε χρόνια να περάσει από την ιστορία της πόλης αλλά θα κάνουμε και χρόνια να ξαναδούμε!!

Να τον χαίρεται βασικά η πρώην Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη (που ήταν και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος στην ιστορία της πόλης) και η οποία χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, διαλύοντας στην κυριολεξία μια πραγματικά δυναμική δημοτική ομάδα, του έδωσε το «δαχτυλίδι» καταδικάζοντας την πόλη και τον ιστορικό δήμο. 

Η Δημαρχία του κ. Κώστα Βοργιαζίδη είναι η χειρότερη που είδαμε και ζούμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Δεν έκανε και δεν θα αφήσει κανένα μεγάλο έργο που να αισθάνονται περήφανοι οι πολίτες ακόμη και αυτοί που τον ψήφισαν.

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ας τον σταματήσουν κάποιες κυρίες στον δρόμο κι ας τον ρωτήσουν: «Αλήθεια κύριε Δήμαρχε γιατί δεν έχετε ούτε μία γυναίκα Αντιδήμαρχο;»

Αν πάρουν κάποια σοβαρή απάντηση να τον ξαναψηφίσουν τον «Ιππότη» εκλεκτό της κ. Χαρίκλειας. Αν πάρουν!!

Πάντως για την ιστορία να θυμίσω ότι ο μόνος Δήμαρχος της μεταπολίτευσης στην Βέροια που έδωσε πραγματικό, ουσιαστικό ρόλο σε γυναίκες, που τις τίμησε και τον τίμησαν, ήταν ο κ. Χρήστος Σκουμπόπουλος που όταν ανέλαβε το 2010 είχε ορίσει Αντιδημάρχους τις κυρίες Μαρία Καραχατζή, Χάϊδω Μπατσαρά και Μίμα Δημούλα.

Εν κατακλείδι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ενθαρρύνει την συμμετοχή των γυναικών με ευκαιρίες απασχόλησης και πολιτικές ίσων ευκαιριών σε περιβάλλον φιλικό προς αυτές.

Για να επιτύχουμε όμως την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, χρειάζεται να αμφισβητηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση τα στερεότυπα και οι πρακτικές που οδηγούν στη διάκριση των γυναικών και στη συνακόλουθη περιθωριοποίησή τους.

Πρακτικές δηλαδή τύπου αποτυχημένων Δημάρχων σαν του κ. Κώστα Βοργιαζίδη του «Ιππότη», του οποίου με πολύ λαχτάρα περιμένω να διαβάσω το μήνυμα που θα στείλει σήμερα στις γυναίκες ενόψει και της παγκόσμιας ημέρας!!

Χρόνια πολλά στις γυναίκες της αυτοδιοίκησης σε όποια θέση και αν βρίσκονται και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα όσα μας προσφέρουν!!

* Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι δημοσιογράφος και παρουσιάζει στην EURO τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ στις 9 την εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» με θέματα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αφήστε μια απάντηση