ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Πουλήθηκαν 330 εκατ. smartphones το δεύτερο τρίμηνο του 2016…

Σημάδια ωρίμασης παρουσιάζει η παγκόσμια αγορά smartphones καθώς οι υψηλοί ρυθμοί ανόδου των προηγούμενων ετών δεν επαναλαμβάνονται. Παρ’ όλα αυτά, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η αγορά κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών αυξήθηκαν ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ ήταν ίδιες περίπου σε σχέση  με το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Συνολικά το εξεταζόμενο διάστημα διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά περισσότερες από 330 εκατ. συσκευές smartphone.

Η εταιρεία σχολιάζει ότι η πολύ κακή επίδοση της αγοράς κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ευνοεί τις συγκρίσεις με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ πρακτικά η αγορά παρέμεινε στα επίπεδα των πωλήσεων που είχε επιτύχει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι το εξεταζόμενο διάστημα της παγκόσμιας αγοράς ηγήθηκε η Samsung, με τις αποστολές συσκευών εκ μέρους του κατασκευαστή να ανέρχονται σε 80 εκατ. τεμάχια. «Η επιτυχία του Galaxy S7, σε συνδυασμό με την πολύ καλή επίδοση της εταιρείας στο low end τμήμα της αγοράς, επέτρεψε στη Samsung να βρεθεί στην πρώτη θέση των πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2016» σχολιάζουν οι αναλυτές της Canalys.

Από την πλευρά της, η Apple διέθεσε στην παγκόσμια αγορά 40 εκατ. iPhones το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2016, επίδοση που μεταφράζεται στη δεύτερη συνεχόμενη ετήσια πτώση στις πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας. Η πορεία των πωλήσεων της Apple σε αγορές-«κλειδιά», όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, ήταν άτονη, με την τιμή των συσκευών να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη μαζική διάθεση των smartphones της εταιρείας. Αντίθετα, οι καταναλωτές στις συγκεκριμένες περιοχές συνέχισαν να στρέφονται σε τοπικά brands τα οποία προσφέρουν έναν συνδυασμό ποιότητας – τιμής που εκλαμβάνεται ως μια καλή εναλλακτική από τον καταναλωτή.

Την τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones κατέκτησε η Huawei με πωλήσεις της τάξεως των 31 εκατ. συσκευών. Μάλιστα η κινεζική εταιρεία πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων στην Κίνα ενώ συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στην αγορά της ΕΜΕΑ. «Η Huawei έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα το 2016, με την ηγετική της θέση στην αγορά της Κίνας να βοηθά την παγκόσμια εικόνα. Ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσει να πετυχαίνει ρεκόρ πωλήσεων βελτιώνοντας παράλληλα τη θέση της στην αμερικανική αγορά αν θέλει να πετύχει τον ετήσιο στόχο της για πωλήσεις 140 εκατ. συσκευών το 2016» τονίζει η Canalys.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις (Gartner), η παγκόσμια αγορά smartphones θα καταγράψει μεν ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης το 2016, αλλά μόνο σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς αναμένεται να διατεθούν στη διεθνή αγορά 1,5 δισ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά μόλις 7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αφήστε μια απάντηση