Σήμερα κάνει «πρεμιέρα» το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ και ο «σάκος του Αϊ Βασίλη» στα καταστήματα παιχνιδιών. Έως τις 4 Ιανουαρίου θα έχει διάρκεια το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο είναι ένα διευρυμένο, ως προς τις κατηγορίες, «καλάθι του νοικοκυριού» καθώς προστέθηκαν η γαλοπούλα και το μοσχάρι καθώς και τα γλυκίσματα βασιλόπιτα ή τσουρέκι και σοκολάτα.
Ο «σάκος του Αϊ Βασίλη» αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών που εφαρμόζεται αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών, από σήμερα 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου. Από το βράδυ της Τρίτης αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα e-katanalotis οι συνολικά, 15 αλυσίδες παιχνιδιών, με τους κωδικούς να ξεπερνούν τους 700, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του Αι Βασίλη» με τις τιμές τους.
Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ενώ τα μικρότερα καταστήματα συμμετέχουν εθελοντικά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε για το ποιες επιχειρήσεις παιχνιδιών έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει πως «στο ‘«Καλάθι του Άη Βασίλη’», ήδη δήλωσαν συμμετοχή οι αλυσίδες Max Stores, Μουστάκας, Toys-Shop.gr, patini.gr, jumbo.gr, prefect toys, koumis toys, toy city, Mothercare και comfuzio.
Από τις 10 κατηγορίες που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν στις λίστες τους τουλάχιστον ένα προϊόν και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Ευκρινής κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» θα υπάρχει σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και θα αναγράφει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.
Οι κατηγορίες παιχνιδιών:
Επιτραπέζια / Παζλ
Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
Βρεφικά παιχνίδια
Φιγούρες δράσης
Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
Λούτρινα
Μουσικά παιχνίδια.