Πρόγραμμα Γέφυρα: Ποιοι δανειολήπτες θα πληρώνουν μέρος της δόσης

0

Μέρος της δόσης, με ή χωρίς κρατική επιδότηση, θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν ήδη από τους πρώτους μήνες του 2021 όσοι δανειολήπτες ήταν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και έχουν συμπληρώσει εννέα μήνες σε moratorium.

Πιο αναλυτικά, οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία θα καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνον το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο.

Στη συνέχεια, θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων. Οι τράπεζες, όπως έχουν πολλάκις επισημάνει, ποντάρουν πολλά στο επίμαχο πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα συμβάλλει στον περιορισμό του νέου κύματος «κόκκινων» δανείων και δη, στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου το ποσοστό αφερεγγυότητας κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, η Eurobank εκτιμά πως η «Γέφυρα» θα απορροφήσει το 55% των στεγαστικών δανείων σε αναστολή, ήτοι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατευθύνει σε αυτό το 40% των «παγωμένων» οφειλών, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 32.000, αντιστοιχώντας σε υπόλοιπα δανείων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank υπολογίζει σε 44.000 τους πελάτες της που έχουν υποβάλλει αίτηση για δάνεια, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ εξ αυτών να είναι σε moratorium, ενώ οι δανειολήπτες της ΕΤΕ που μπορούν να λάβουν την επιδότηση αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, εκ των οποίων περίπου το 40% έχει εντάξει σε ρύθμιση τις οφειλές του.

Σε περίπτωση δε, που η κυβέρνηση καταφέρει να… περάσει το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για επιχειρήσεις (σ.σ. οι σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν τον Γενάρη του 2021), τότε οι τράπεζες θα περιορίσουν το εύρος της κάλυψης των δανειοληπτών με προιόντα step-up, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είχαν απεριόριστη ευχέρεια χειρισμών, ενώ δεσμεύονται και από τους εποπτικούς κανόνες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο πρόγραμμα της εννεάμηνης κρατικής επιδότησης της δόσης θα απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως ένα εκατ. ευρώ, με την επιδότηση για τα «πράσινα» δάνεια να φθάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο και στο 80% και 70% για τα δύο επόμενα τρίμηνα αντίστοιχα. Το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται στα 600 ευρώ.

Όσον αφορά στους δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1η Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας και ενώ, πριν την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δύνανται να αιτηθούν την ένταξη τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης.

Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

Αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι τράπεζες προανήγγειλαν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για τους πελάτες τους, με ισχύ από αρχές του 2021.

Ενδεικτικά, πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, όπως αυτή εκφράστηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, είναι να προσφερθούν στους δανειολήπτες κατάλληλα προϊόντα, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν προσωρινές δυσκολίες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ένα εξ αυτών είναι η «Εθνογέφυρα» που θα προκρίνεται στους πελάτες λιανικής και θα προβλέπει μειωμένη δόση (50%) για μία περίοδο 12 μηνών, ενώ αντίστοιχη θα είναι η πολιτική και για τους εταιρικούς πελάτες.

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με μειωμένη δόση – στο 40% με 50% – για περίοδο εννέα με 12 μηνών φέρεται πως είναι στο πλάνο και της διοίκησης της Alpha Bank, ενώ στοχευμένες λύσεις ανά κλάδο για μία ομαλή μετάβαση μετά τη λήξη των moratorium προκρίνει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος, λύση step-up, με την καταβολή σχεδόν του 50% της δόσης για διάστημα έξι μηνών – προτίθεται να εφαρμόσει με την σειρά της και η Eurobank για τα δάνεια που δεν είναι επιλέξιμα στο «Γέφυρα».

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.