ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα ρύθμισης δανείων φτωχών νοικοκυριών προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης..

Τη μεταφορά των στεγαστικών δανείων νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά και κάτω από το όριο της φτώχειας από τις τράπεζες, σε δημόσιο φορέα που θα αναπροσαρμόσει τα δάνεια αυτά στα πραγματικά εισοδηματικά δεδομένα, περιλαμβάνει πρόγραμμα που προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».
Σημειώνεται πως σχετικές αναφορές είχαν γίνει και στις αρχές της εβδομάδας στη συνάντηση του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων. Σε αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί φορέας που θα αποτελέσει το όχημα μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα ή οργανισμού διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων – δεν πρόκειται για bad bank- όπου εκεί θα μεταφερθούν όλα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο φορέας που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα θα εποπτεύει την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου ρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.
Το πρόγραμμα ρύθμισης θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα στεγαστικά, αλλά όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία και θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση