ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς εκτόνωση οι αγροτικές κινητοποιήσεις – Σε κλοιό η Θεσσαλονίκη..

Προς εκτόνωση φαίνεται πως βαίνει η κατάσταση με τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με τους αγρότες να δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας δεν θα υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους, ενώ το μεγάλο μπλόκο στη Νίκαια φαίνεται να αποχωρεί μετά από μία δυναμική παρουσία την Κυριακή στο Κιλελέρ. Ωστόσο, διαφορετικό είναι το κλίμα στη Θεσσαλονίκη, όπου αγρότες των μπλόκων της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκηδόνας κατευθύνονται αυτή την ώρα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι είσοδοι της πόλης, δυτικά και ανατολικά έχουν κλείσει, όπως και η Λεωφόρος Νίκης, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Οι αγρότες προτίθενται να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους το κτίριο του υπουργείου μέχρι τις 4 το απόγευμα. Οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Νίκαιας και των Τεμπών θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα αγώνα τους, αλλά και των δύο συναντήσεων που είχαν εκπρόσωποί τους με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα. Η γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. και του μπλόκου των Τεμπών στις 7 μ.μ.

Μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, πάντως, οι αγρότες φαίνεται να δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, με τον επικεφαλής των αγροτών της Νίκαιας, Βαγγέλη Μπούτα, να λέει χαρακτηριστικά πως «θα δούμε το νομοσχέδιο». Σε κλειστή σύσκεψη που έκαναν στη συνέχεια οι αγρότες αποφάσισαν να τιμήσουν την επέτειο εξέγερσης του Κιλελέρ, με μία εκδήλωση στο μνημείο την Κυριακή και στη συνέχεια να αποχωρήσουν, σύμφωνα με το Έθνος.

Μετά την Πελοπόννησο, από όπου ξεκίνησε την Τετάρτη, η αντίστροφη μέτρηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σειρά πήρε η Μακεδονία και η Θράκη. Οι αγρότες με τα 150 τρακτέρ αποχώρησαν από το μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Έβρο, ενώ ελάχιστα τρακτέρ απέμειναν στα μπλόκα της Πέλλας. Επιπλέον έληξε το δυναμικό μπλόκο στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας και στο γειτονικό Κεφαλόβρυσο έμειναν 80 τρακτέρ. Ανοιχτό παραμένει από τις 10 το βράδυ το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τους συμμετέχοντες στο μπλόκο να έχουν γενική συνέλευση στη 1 το μεσημέρι.

Στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ’ αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες, ενώ η κυκλοφορία των ΙΧ και των λεωφορείων διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15:00-17:00 και από τις 22:30 έως τις 10:00 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι σε Δυτική Μακεδονία και Αμύνταιο και το βράδυ θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση