Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η εκπαιδευτική διαδικασία για εκατοντάδες προσφυγόπουλα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη μέρα στο σχολείο για όλα αυτά τα παιδιά ήταν μια μικρή δόση «κανονικότητας» στην πλέον «μη κανονική» ζωή τους. Η κανονικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι να μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν, να παίζουν, να γελούν σε ένα προστατευμένο και φιλόξενο περιβάλλον, όπως το σχολείο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ελληνική Πολιτεία τους δίνει αυτό το δικαίωμα.
Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές, έχει σχεδιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ένταξη των προσφυγόπουλων στην ελληνική εκπαίδευση, κάτι το οποίο φάνηκε από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του προγράμματος. Περίπου 1.000 παιδιά, Δημοτικού και Γυμνασίου, έχουν ξεκινήσει ήδη να φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και αναμένεται ο αριθμός αυτός να μεγαλώνει εβδομάδα την εβδομάδα. Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, αφού το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς έχει προβλέψει τόσο για την υγιεινή στους χώρους εκπαίδευσης όσο και για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα τμήματα των Ελληνόπουλων ώστε να μη διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για τα δεύτερα.
Τα μαθήματα γίνονται σε ξεχωριστές ώρες και επιπλέον, παρότι ο εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητος για να εγγραφεί οποιοδήποτε παιδί στο σχολείο (υπ’αριθμ. 162670/20474/2013 επιστολή του Συνηγόρου του Παιδιού προς το Υπουργείο Παιδείας), το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των μαθητών και μαθητριών. Επιπλέον, δρομολογείται η πρόσληψη περίπου 800 εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα αυτό, πράγμα διόλου ασήμαντο, όταν η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 27% και η ανεργία των νέων ξεπερνά το 60%.
Παρά τις μισαλλόδοξες και φοβικές φωνές – ελάχιστες αλλά πολυπαιγμένες από τα ΜΜΕ –, που προσπαθούν να σταματήσουν τη διαδικασία εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, η ελληνική κοινωνία είναι πρόθυμη να αναλάβει – ξανά – αυτό το δύσκολο έργο. Να αποδείξει, για άλλη μια φορά, πόσο φιλόξενη είναι και πως οι διαφορετικές κουλτούρες δεν είναι ανεπιθύμητες, αλλά είναι πλούτος για τη χώρα μας και την ιστορία της. Ας υποδεχτούμε αυτά τα παιδιά με ανοιχτές αγκαλιές, με ανοιχτές καρδιές και με παιδική ματιά, διότι στα μάτια των παιδιών δεν υπάρχουν «Έλληνες και Ξένοι», υπάρχουν μόνο παιδιά.
Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου
Πρόεδρος ΚΕΘΙ
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας