ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα για χρέη του παρελθόντος από την ΑΑΔΕ

Πρόστιμα για  φορο-αμαρτίες του παρελθόντος έχει αρχίσει να στέλνει σε χιλιάδες φορολογούμενους η ΑΑΔΕ η οποία την ίδια ώρα στήνει το «Μεγάλο Αδερφό» για να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων που κόβουν από τις ταμειακές μηχανές.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς «τρέχει» να προλάβει να ελέγξει χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, συγκεντρωτικών καταστάσεων, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Ταυτόχρονα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται μια ειδική διαδικασία παρακολούθησης της αγοράς «πολύ στενή» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα Τρίτη. Οσοι  εντοπιστούν  να μην έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής στην ΑΑΔΕ θα καλούνται  να συμμορφωθούν. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με «καμπάνες» από 250 έως 1.000 ευρώ  και «λουκέτα» από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2022 καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Οι φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 αφορούν:

1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών  που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Πηγή: ΟΤ

 

 

Αφήστε μια απάντηση