Προτεραιότητα σε 1,8 εκατ. εμβολιασμούς χρονίως πασχόντων ως το καλοκαίρι

0

Εμβολιασμό όλων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού ως το καλοκαίρι, καθώς θα αυξάνονται σταδιακά τα διαθέσιμα εμβόλια τους αμέσως επόμενους μήνες, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας 60 ετών και πάνω, οι οποίοι πλησιάζουν τα 2 εκ. άτομα περίπου, αλλά και των ασθενών υψηλού κινδύνου που υπολογίζονται σε 300.000 περίπου, αλλά και των ασθενών αυξημένου κινδύνου που φτάνουν περίπου το 1,5 εκατ. πληθυσμού.

Με την επίτευξη του στόχου αυτού, θα μπορέσει να αποτραπεί περίπου το 75% των νοσηλειών στις ΜΕΘ και το 90% θανάτων. Η χώρα θα «γυρίσει σελίδα» και δεν θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας σε βαθμό που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού.

Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Μιλώντας στην εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε πως σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού, αναμένεται να παίξουν τα νέα εμβόλια που θα μπουν στην αγορά, όπως αυτό της Johnson & Johnson της Curevac και της Novavax, στο πλαίσιο της κεντρικής συμφωνίας των εταιριών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της Pfizer μέσω της νέας παραγωγικής μονάδας που τέθηκε σε λειτουργία στη Γερμανία, εξομαλύνοντας την υστέρηση που έχει παρατηρηθεί από τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneka.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρόλα αυτά, παραμένει άγνωστο αν με τους εμβολιασμούς θα τελειώσει η πανδημία ή θα χρειαστεί το εμβόλιο να γίνει εποχικό. Διευκρίνισε ότι βάσει των συμβολαίων προαγοράς, προβλέπεται η προμήθεια αυξημένου αριθμού δόσεων εμβολίων προκειμένου να αντισταθμιστούν προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβολίων και καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες παραδόσεις.

O ίδιος διευκρίνισε πως το επιχειρησιακό σκέλος είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, καθώς πρόκειται για διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης. Με την αύξηση των διαθέσιμων δόσεων, αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέες γραμμές εμβολιασμού που θα ξεπεράσουν τις 1.000, και εφόσον οι φαρμακευτικές τηρήσουν τον προγραμματισμό, ως το καλοκαίρι σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, ώστε να καλυφθεί το κρίσιμο «τείχος ανοσίας», κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.