ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρ ομαδόν  από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό νομοσχέδιο 

Εξοργισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εισάγει τεκμήριο στη φορολόγηση τους. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και μάλιστα δηλώνουν και έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πυρ ομαδόν  από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό νομοσχέδιο  που εισάγει τεκμήριο στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης: «Δεν μπορεί το 2023 να έρχεται η κυβέρνηση και να εφαρμόζει μεθόδους του Παλαιοκρασσά, του Γεννηματά και του Τσοβόλα του 1420. Ομιλούμε για μια αποτυχία της κυβέρνησης, ομολογημένη αποτυχία η οποία φέρει σοβαρό βάρος όχι μόνο με το τεκμήριο το οποίο είναι το τρίτο που μας επιβάλλει», είπε».

13 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έχουν ήδη προκηρύξει πανελλαδική αποχή στις 22 Νοεμβρίου. Πάντως ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο νέο σχέδιο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών άφησε  σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αλλαγές που μελετά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι οριακού χαρακτήρα, οι οποίες θα διευρύνουν τη δυνατότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν αποκλείονται να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν:
-Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό, πέραν της στρατιωτικής θητείας, της νοσηλείας και των φυσικών καταστροφών.
-Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα  εργαζόμενων συνταξιούχων
-Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο.

 

Αφήστε μια απάντηση