ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ριζικές αλλαγές.. Δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα στους ανασφάλιστους..

Με ένα πλέγμα δέκα παρεμβάσεων επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να δώσει ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη σε όλους τους Έλληνες. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η κατάργηση των χαρακτηριστικών «αγοράς» που είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το δημόσιο σύστημα: Το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ. Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ).
Σοβαρή θεσμική παρέμβαση είναι η ελεύθερη πρόσβαση και των ανασφάλιστων σε εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία. Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση και η… τρόικα, ενώ η ελεύθερη πρόσβαση είναι μια κατάκτηση των περισσότερων ευρωπαϊκών υγειονομικών συστημάτων.
«Αποτελεί για μας κορυφαία δέσμευση και πολιτική προτεραιότητα η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων, χωρίς εξαιρέσεις», υπογράμμισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου» στο ΕΣΥ, καθώς κλινικές, τμήματα και μονάδες αντιμετωπίζουν καθημερινά το άγχος της λειτουργικής κατάρρευσης. Η ευχερής πρόσβαση σε γιατρό, είπε, ακόμη και η συνταγογράφηση των φαρμάκων έχουν γίνει πρόβλημα για πολύ κόσμο, λόγω των μνημονιακών μέτρων.

}

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιέγραψε τις κύριες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο σύστημα, λέγοντας ότι ελάφρυνση βαρών θα υπάρξει στην καθημερινότητα του συνόλου των ασθενών, με άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και τη γρήγορη ακύρωση του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, θα υπάρξει σταδιακά και μείωση της συμμετοχής στο κόστος αγοράς φαρμάκων.
Για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, το υπουργείο υλοποιεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο προβλέπει προσλήψεις όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ). Σχεδιάζεται, επίσης, η σταδιακή κάλυψη με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων – νησιωτικών περιοχών. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η κάλυψη των κενών θέσεων, προκειμένου να λειτουργήσουν 200 κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας.
Η πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα θα στηριχθεί σε ένα νέο μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς. Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ανακοινώθηκαν μέτρα, όπως η διαφανής διαχείριση της λίστας χειρουργείου, αυτόνομα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), αδιάβλητο και διαφανές σύστημα προμηθειών. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα στηριχθεί η παραγωγή ποιοτικών γενόσημων φαρμάκων στη χώρα μας. Για τα φαρμακεία είπε ότι θεωρείται απαραίτητη η επανεξέταση όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση