ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαφάρι των Δήμων για απλήρωτες κλήσεις

Οι Δήμοι έχουν προθεσμία έως το 2025 να βεβαιώσουν τις παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί έως το 2018. Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι Δήμοι όλης της χώρας ώστε να βεβαιώσουν τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχουν καταγραφεί από τις 23/2/2007 έως και 31/12/2018 καθώς λήγει η προθεσμία που έχει ορίσει ο νόμος 5027 (ΦΕΚ Α’ 48/02-03-2023).

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr οι παραβάσεις έως 23/02/2007 έχουν ήδη παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο 4795 και το άρθρο που αφορά στην διαγραφή οφειλών.

Ωστόσο οι παραβάτες οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως μπορεί να τους βεβαιωθεί κάποια κλήση από Δήμο χωρίς να το γνωρίζουν καθώς θα τους πιστωθεί στον προσωπικό τους λογαριασμό Taxisnet αν είναι οι ιδιοκτήτες του οχήματος.

Σε περίπτωση που το όχημα δεν είναι δικό τους (όχημα ενοικιάσεων ή χρονομίσθωσης) τότε το αντίτιμο της παράβασης θα χρεωθεί στον επίσημο ιδιοκτήτη του οχήματος όποτε βέβαια καταγραφεί από το Δήμο στον οποίο έχει πραγματοποιηθεί η παράβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr ήδη οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων οχημάτων για κλήσεις ύψους 40 ευρώ από Δήμους οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στον εταιρικό τους λογαριασμό Taxisnet μέσω ΑΑΔΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα όπως ασφαλιστικές ενημερότητες έως και «μπλοκαρίσματα» τραπεζικών λογαριασμών εξαιτίας απαιτητών οφειλών από το Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή κάποιοι Δήμοι στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη καταφέρνουν να «μπλοκάρουν» τις ασφαλιστικές ενημερότητες των εταιριών ενοικιάσεων γιατί ο μισθωτής-οδηγός είναι θανών (δεν βρίσκουν τον ΑΦΜ λόγω του ότι έχει σβηστεί από το σύστημα καθότι αποθανών και θεωρούν ότι έχει προσκομίσει λάθος στοιχεία η επιχείρηση ενοικίασης)!

Πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης στις προγραμματικές τους δηλώσεις στη Βουλή προανήγγειλαν πως οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται online οπότε θα μειωθούν στο ελάχιστο οι περιπτώσεις «σβησίματος» των κλήσεων.

Από την άλλη μεριά οι παραβάσεις που πραγματοποιούνται από χρήστες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι πολύ δύσκολο να τις γνωρίζουν οι εταιρείες ενοικιάσεων σε περίπτωση που δεν τους τις γνωστοποιήσουν οι παραβάτες οδηγοί. Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας είναι οι κλήσεις που δεν γνωστοποιούνται από τους παραβάτες οδηγούς ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων να εμφανίζονται πολλούς μήνες ή χρόνια στις εταιρείες ενοικιάσεων αναγκάζοντας τους επαγγελματίες να τις εξοφλήσουν αλλιώς να βρεθούν αντιμέτωποι με φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα.

Οπότε η online βεβαίωση της παράβασης από τις Αρχές αποτελεί μονόδρομο για τις εταιρείες ενοικιάσεων καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για την όποια παράβαση έχει πραγματοποιήσει ο πελάτης τους και δεν θα βρίσκονται προ εκπλήξεων. Πάντως στη Βουλγαρία όπως και σε άλλα κράτη-μέλη έχει ήδη εφαρμοστεί το online σύστημα βεβαίωσης  παραβάσεων του ΚΟΚ με αποτέλεσμα τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες να ενημερώνονται αμέσως για την χρέωση κάποιας κλήσης στο αντίστοιχο σύστημα Taxisnet.

 

Αφήστε μια απάντηση