ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχοινάς: Τα κακόβουλα λογισμικά πρέπει να απαγορευτούν

Θέση για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την παρουσίαση, στην Αθήνα, του βιβλίου του Κώστα Μποτόπουλου. «Το τοπίο της δημοκρατίας» (από τις εκδόσεις Παπαζήση), είναι ο τίτλος του βιβλίου άλλωστε.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «διαγκωνισμό επιχειρηματικών κατά βάση, ομίλων και οργανωμένων συμφερόντων». Οι οποίοι, συνέχισε, διαγκωνίζονται «μεταξύ τους για κέρδη και επιρροή, με μέσα που μπορεί να εκτρέψουν την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας». Στην οποία τροχιά – πρόσθεσε – «σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συμφωνεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτη και την οποία υποστήριξαν οι Έλληνες με τις θυσίες τους τα δύσκολα χρόνια».

Ειδικότερα δε, για το κακόβουλο λογισμικό, ο Μ. Σχοινάς επεσήμανε πως δεν μπορεί, σε Ευρώπη και Ελλάδα, «να λειτουργεί, να πωλείται, να διατίθεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν μπορεί το κακόβουλο λογισμικό να είναι η νέα κανονικότητα».

Αναφερόμενος, παραλλήλως, στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως έγινε μια πρώτη αρχή με την πρόταση για απαγόρευση του εν λόγω λογισμικού, όταν αυτό αφορά δημοσιογράφους. Και, το επόμενο βήμα είναι να τεθούν κανόνες, όρια και προϋποθέσεις, συμπλήρωσε. Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς έκανε ένα βήμα πιο πέρα, εκφράζοντας την προσωπική του θέση, όπως διευκρίνισε: «Πρέπει να απαγορευθούν συλλήβδην», επεσήμανε.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του για το βιβλίο του Κ. Μποτόπουλου (με τον οποίον είχαν …συνυπάρξει ως ευρωβουλευτές), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν  διαπίστωσε ότι η οικονομική κατάσταση τώρα είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, ιδίως, μάλιστα, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο η Ευρώπη έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει σήμερα, όπως ότι βάλλεται ευθέως από αυταρχικούς ηγέτες, προσθέτοντας ότι η ήπειρός μας βρίσκεται στην καρδιά ενός παράλογου πολέμου.

«Πολλοί από τους αρμούς της δημοκρατίας εμφανίζονται πιο αδύναμοι», ήταν μια επιπλέον παρατήρησή του, αλλά ακόμη και έτσι, η Ευρώπη παραμένει φάρος δημοκρατίας σε έναν αυταρχικό κόσμο, δήλωσε επίσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση