ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία μέσα στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων…

Σχολεία μέσα στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων ετοιμάζεται να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, ώστε να λειτουργήσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Με δεδομένο ότι πάρα πολλά από τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από πόλεις και η μεταφορά των παιδιών στα κοντινότερα σχολεία είναι δύσκολη και κοστίζει, αναζητούνται λύσεις ώστε σε πρώτη φάση να ιδρυθούν σχολικές μονάδες μέσα στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Όλες αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνουν ταχύτατα, καθώς απομένει σχεδόν ένας μήνας μόνο μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Για τον σκοπό αυτό οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεννόηση με τις περιφέρειες και τους δήμους ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα αλλά και να βρεθεί ο τρόπος για τη μεταφορά σε σχολεία ενός μέρους από τα 22.000 παιδιά προσφύγων. Τα χρήματα για τον σκοπό αυτό έχουν εξασφαλισθεί και όπως είπε χτες ο υπουργός Νίκος Φίλης η μεταφορά των παιδιών υπολογίζεται σε κόστος να είναι της τάξης των 9.500.000 ευρώ.

Οι μαθητές αυτοί όμως θα χρειαστούν και εκπαιδευτικούς και όπως είπε ο υπουργός σύντομα θα υπάρξει και η ανακοίνωση για προσλήψεις 800 εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους θα γνωρίζουν τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για τα προσφυγόπουλα. «Η βασική μας κατεύθυνση είναι σταδιακά τα προσφυγόπουλα να μπουν στην τάξη των σχολείων στην τυπική εκπαίδευση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, χρειάζεται μια προετοιμασία για τα ίδια τα παιδιά και την εκπαίδευση», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι: Γι’ αυτό θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής, με προσωπικό που θα προσλάβουμε και άλλο που είναι εύκαιρο να υπάρξει, προκειμένου στις τάξεις αυτές υποδοχής, να υπάρξει η δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά ένα γλωσσικό πρόγραμμα πολιτισμού, να μάθουν ελληνικά, μια ξένη γλώσσα. Ας τα βοηθήσουμε για το μετέπειτα ταξίδι τους. Eπίσης πρέπει να τους ενισχύσουμε τη γνώση γύρω από τη μητρική τους γλώσσα.

Με στόχο τη στήριξη των παιδιών αυτών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες και την ίδρυση 538 νέων Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση