Σε Αττική και Σέρρες τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων

0

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τις αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA σχετικά με τα δύο κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων που έχουν συλληφθεί στον Εβρο και τα νησιά. Το ένα θα δημιουργηθεί στις Σέρρες και το άλλο στην Αττική.  Μιλώντας στο Star, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε ότι για τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είπε ότι «θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα και μάλιστα εξετάζουμε δύο περιοχές μία στη βόρεια Ελλάδα και μία στην Αττική. Στη βόρεια Ελλάδα θα γίνει στο νομό Σερρών στο ανενεργό στρατόπεδο Βασιλειάδη που ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευση και ασύλου.

Εκεί θα μεταφερθούν σε μία προσωρινή κλειστή δομή με σκοπό μείνουν εκεί μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους». «Κοντά στην Αθήνα εξετάζουμε δύο περιοχές, που να είναι κοντά σε αεροδρόμια», επεσήμανε. «Ήδη έχουμε κινηθεί για να μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά μας γιατί δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που είχαν έρθει πριν την Κυριακή στην Ελλάδα, δεν θα καταγράφονται, δεν μπορούν να θέσουν αίτημα ασύλου μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της Κυριακής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μηταράκης: Θα μεταφερθούν όσοι μπήκαν παράνομα μετά την 1η Μαρτίου
Σε κλειστό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, στις Σέρρες, θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε αποψινή τηλεοπτική του συνέντευξη, το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά ο υπουργός ανέφερε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών» και εκτίμησε ότι «από βδομάδα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση». Τέλος, επισήμανε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν πάρει ήδη άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών, των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων. Επίσης, το υπουργείο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα όσων μπήκαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Για τα καμπ που στήνουν οι Τούρκοι
Εξ άλλου, για τα στρατόπεδα που φτιάχνουν οι Τούρκοι έξω από τις Καστανιές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Θα είναι ένα πρόβλημα της Τουρκίας, γιατί οι επιπτώσεις θα της γυρίσουν μπούμερανγκ». «Εμείς θέλουμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, όχι να έχουμε αυτό το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες μέρες και γι αυτό κάνουμε μία εκστρατεία για να ενημερώσουμε». «Έχουν κινητοποιηθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο ανώτατο επίπεδο υπάρχουν έκτακτα συμβούλια για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.