ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Νέα Δημοκρατία

Άπαντες παρόντες από σήμερα στην Πειραιώς, καθώς, για σήμερα το πρωί έχει οριστεί, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώτος πρωινός καφές μετά τις ολιγοήμερες διακοπές. Στην ατζέντα που έχει οριστεί βρίσκονται η οικονομία με την «έξοδο» από τα μνημόνια, οι περιοδείες που θα κάνει τις επόμενες δύο εβδομάδες και φυσικά η ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το τέλος του προγράμματος, τονίζοντας ότι μόνο «καθαρή» δεν είναι η έξοδος από αυτό, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θα θυμίσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα επόμενα χρόνια με νέα δημοσιονομικά μέτρα και υψηλά πλεονάσματα. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς η οικονομία δεν είναι θωρακισμένη για να βγει στις αγορές, κάτι που είναι εμφανές από την αύξηση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα από τους κλυδωνισμούς σε Τουρκία και Ιταλία. «Η κυβέρνηση», όπως σημειώνουν, «επιχειρεί να στήσει ξανά ένα επικοινωνιακό αφήγημα, το οποίο πείθει κανέναν». Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζεται ως επισφαλής και εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, καθώς μόνο η Ελλάδα δέχτηκε κλυδωνισμούς στα επιτόκια δανεισμού και όχι για παράδειγμα η Πορτογαλία που επίσης έχει βγει από πρόγραμμα προσαρμογής.

Στον πρωινό καφέ της Πειραιώς αναμένεται να κλειδώσουν και οι λεπτομέρειες για τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από τη Ζάκυνθο την Παρασκευή.  Στη ΝΔ δίνουν μεγάλη σημασία στις μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς ενόψει εκλογών θεωρούν ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της αυτοδυναμίας και είναι στόχος είναι η πρωτιά και στις επτά. Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ θα πραγματοποιήσει περιοδεία και στην Δυτική Μακεδονία με εμφανή τη σημειολογία για το Σκοπιανό.

Επίσης θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την παρουσία και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ήδη, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, έχει δοθεί εντολή στις γραμματείες του κόμματος να εξειδικεύσουν μια σειρά από θέματα με ιδιαίτερο βάρος στην εξειδίκευση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.

Η φετινή ΔΕΘ αντιμετωπίζεται ως η τελευταία στην οποία θα παρευρεθεί  ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως αυριανός Πρωθυπουργός. Αναμένεται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τι σκοπεύει να αλλάξει στη χώρα, τι διαφορετικό θα κάνει ο ίδιος ως επικεφαλής της Κυβέρνησης και βέβαια πως θα το επιτύχει.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος και περιμένουν να δουν και να εκτιμήσουν τα όσα φέρεται να ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου ως εξαγγελίες για να επιχειρήσει να ξεφύγει από τα σχοινιά στα οποία έχει στριμωχτεί. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι ο περιβόητος ανασχηματισμός, που αναμένεται, θα αποδείξει τον εγκλωβισμό του κ. Τσίπρα από τον συγκυβερνήτη του. Από την μια, επισημαίνουν στη ΝΔ, αν κρατήσει τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, θα είναι σαν να θέτει ημερομηνία λήξεως στην κυβέρνηση του, με βάση τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και την θέση του υπουργού Άμυνας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Από την άλλη αν δεχτεί τις εισηγήσεις συνεργατών του για απομάκρυνση τους από το υπουργικό συμβούλιο, θα λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας αν δεν έχει τη στήριξη τους σε κρίσιμα θέματα που θα έρθουν στο Κοινοβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση