Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά με την υποστήριξη του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, διοργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά, που ο θάνατός του κατέστησε τον Μακεδονικό Αγώνα πανελλήνια υπόθεση και άλλαξε το ρου της ιστορίας.
Καθώς συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τη γέννηση της ηγετικής μορφής του Μακεδονικού Αγώνα, οι διοργανωτές τίμησαν τη μνήμη του ήρωα την ημέρα που ξεψύχησε ο Παύλος Μελάς, σε ηλικία μόλις 34 ετών, μαχόμενος στο Ιερό Θυσιαστήριο για την πατρίδα. Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στη Σταυρούπολη, δίπλα στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο που φέρει το όνομα του ήρωα.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες, προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Παύλος Μελάς – γράμματα από τη Μακεδονία», παραγωγής της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Έκθεση φωτογραφικού – ιστορικού υλικού «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1904 -1908». Οι παραπάνω ενότητες ταξίδεψαν το κοινό στα ταραγμένα χρόνια της προσπάθειας ενσωμάτωσης των υπό κατοχή ελληνικών περιοχών στη μητροπολιτική Ελλάδα και την ηρωική δράση και θυσία του αφοσιωμένου Έλληνα Παύλου Μελά.
Τιμήθηκε ο ερευνητής της Μακεδονίας Βασίλης Κ. Γούναρης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Δήμο Παύλου Μελά ο κ. Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής της Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ. ο οποίος από το 1988 έως το 2001 οργάνωσε και διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ενώ πρόσφατα του απονεμήθηκε αριστείο από το ΑΠΘ για το ερευνητικό του έργο στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Ο επίμονος ερευνητής της Μακεδονίας, αφιερωμένος στην επιστήμη του, αλλά και στον δημοκρατικό διάλογο, καθηγητής, ταυτίστηκε με τη δουλειά στο μουσείο, που έγινε για πάνω από δέκα χρόνια το σπίτι του, και λάτρεψε τον πρόεδρό του, έναν βαθύτατα καταρτισμένο και φιλελεύθερο άνθρωπο, τον Δημήτριο Ζάννα, στον οποίο χρωστάει πολλά. Σήμερα προσπαθεί να εμπνεύσει τους φοιτητές του και συνεχίζει το δημιουργικό του έργο, την παρεμβατική εκδοχή της Ιστορίας, απέναντι σε κάθε δογματισμό και σε κάθε μισαλλοδοξία που, στο περιβάλλον του Λόγου, πάντα θα ηττώνται.