Χωρίς κατηγορία

Σημαντική μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Σημαντική περαιτέρω μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νεότερα μηνιαία στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κατά σχεδόν μία μονάδα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, πέφτοντας από 12,8% σε 11,9%, ενώ η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 ανέρχεται στις 4,3 μονάδες.

Σύμφωνα με τη χρονοσειρά της ΕΛΣΤΑΤ η τελευταία φορά που η ανεργία είχε διαμορφωθεί κάτω από το 12% ήταν τον Μάρτιο του 2010, δηλαδή πριν από δώδεκα χρόνια. Πτώση σημειώθηκε και στη νεανική ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 31,1%, έναντι 33,1% τον Ιανουάριο και 40,2% τον περσινό Φεβρουάριο.

Η ταχεία μείωση της ανεργίας αντανακλά αφενός το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας προστατεύθηκαν θέσεις εργασίας και αφετέρου την αναπτυξιακή δυναμική που έχει η οικονομία, στην οποία επιδρούν πλέον και ενεργές πολιτικές για κατάρτιση των ανέργων και ενθάρρυνση των προσλήψεων.

Αυτό αντανακλάται στον αριθμό των ανέργων, ο οποίος, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, έχει “ψαλιδιστεί” κατά 151.000 άτομα κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Σημειώνεται πως η μείωση των ανέργων δεν είναι “τεχνητή”, δεν οφείλεται δηλαδή σε αποχώρηση πολιτών από το εργατικό δυναμικό λόγω συνταξιοδότησης ή επειδή έχουν πάψει να αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, οι πολίτες που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία είχαν μειωθεί κατά σχεδόν 220.000 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021, που συνιστά πτώση της τάξης του 6,3%.

Αφήστε μια απάντηση