ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σωκράτης Φάμελλος: “Η κυβέρνηση εκτελεί τη λαϊκή εντολή για έξοδο από τα Μνημόνια και επιστροφή του Κράτους Δικαίου”

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος είναι από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων μηνών. Ένεκα δεινός ομιλητής όταν αναφέρεται στο έργο της κυβέρνησης έως στυγνός εξεταστής χωρίς να νιώθει ευσπλαχνία και συμπόνια όταν έχει απέναντι του στην επιτροπή που προεδρεύει πρόσωπα ή ολιγάρχες των ΜΜΕ, κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε κανείς μέχρι σήμερα: Να πληροφορηθεί η ελληνική κοινωνία δια στόματος μάλιστα των ίδιων των ιδιοκτητών των καναλιών το καθεστώς κάτω από το οποίο οι ίδιοι αλλά και κάποια άλλα μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας με τα επισφαλή δάνεια που έπαιρναν πως περνούσαν κάποιοι «ζωή και κότα» την ώρα που άλλοι επιχειρηματίες μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς στέναζαν κάτω από την «μπότα» των τραπεζών!! Και όχι μόνο αυτό.. Η πρόκληση που ένοιωθε όλη η κοινωνία από αυτήν την αδικία και κανένας δεν μπορούσε να πει πουθενά ( πλην κάποιων καυστικών σχολιασμών στα κοινωνικά δίκτυα) βρήκαν φωνή μέσα από την φωνή του Σωκράτη Φάμελλου!!

Ο πρώην αυτοδιοικητικός παράγοντας του Δήμου Θέρμης και επι σειρά ετών Αντιδήμαρχος πέρασε πλέον σε άλλη πολιτική διάσταση.Ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στον πολιτικό στίβο. Αυτοί όμως που το πίστευαν, σήμερα του λένε ότι ακόμη δεν έφτασε εκεί που μπορεί να φτάσει.. Πρόσωπο εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων, τεχνοκράτης και καταρτισμένος πάνω στις δουλειές που αναλαμβάνει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν εξέθεσε την κυβέρνηση Τσίπρα.. Αυτό ίσως να είναι και το εισιτήριο του για μια υπουργική θέση!!

Σχολιάστε μου το έργο της κυβέρνησης σας μέχρι σήμερα. Είστε κόμμα μνημονίου όπως σας κατηγορούν οι άλλοι μνημονιακοί;
Είμαστε η κυβέρνηση που ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να αλλάξει ρότα στην οικονομία, κάτι  που φαίνεται ήδη και θα ισχύσει ξεκάθαρα από το 2017. Προχωρήσαμε σε ένα συμβιβασμό το περυσινό καλοκαίρι, απέναντι στον εκβιασμό της δραχμής, και επιμείναμε η συμφωνία να δίνει προοπτική διεξόδου από την κρίση. Παράλληλα, κερδίσαμε το δικαίωμα να ασκούνται στη χώρα πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας και της δημοκρατίας και να στοχεύουμε στη δίκαιη ανάπτυξη. Μέσα σε ενάμιση χρόνο – παρά τις αδυναμίες και τα λάθη μας – διαψεύσαμε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, της δραχμής του Σόιμπλε και τα 20 δις ευρώ της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου και αποκαταστήσαμε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Επιπλέον, καταφέραμε να βάλουμε το ζήτημα του Ελληνικού χρέους στη διαπραγμάτευση.
Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων , η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Το δικαίωμα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς την καταβολή των 5 ευρώ, η στελέχωση του ΕΣΥ με 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές, το κοινωνικό εισόδημα και το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, η προστασία της α’ κατοικίας, η κατάργηση της προσωποκράτησης, οι 100 δόσεις, η στελέχωση και η λειτουργία των σχολείων από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους είναι κάποια από τα μέτρα που θεσμοθετήσαμε κάνοντας το καλύτερο δυνατό στις δυσκολότερες συνθήκες. Σημαντικά, επίσης, είναι η εκκίνηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, πολλών δημόσιων έργων που είχαν σταματήσει (ΜΕΤΡΟ), προγράμματα απασχόλησης και άλλες δράσεις που ενισχύουν την εργασία και την ανάπτυξη.

Μέχρι που φιλοδοξεί να φτάσει το έργο της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας; Τι κερδίζει ο πολίτης από αυτό;
Η Εξεταστική Επιτροπή θα φτάσει στην αποτύπωση της αλήθειας για τη σχέση τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και κομμάτων και θα συμβάλει στην απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση του Δικαίου. Η μέχρι σήμερα πορεία της το αποδεικνύει, αποκαλύπτονται γεγονότα που κανείς δεν τολμούσε να παραδεχθεί και όλοι καλούνται προς κατάθεση μπροστά στα μέλη του Κοινοβουλίου, με πλήρη ενημέρωση των πολιτών. Το πόρισμα θα περιλαμβάνει πιθανές παραβιάσεις νομοθεσίας και ισοτιμίας, καταλογισμό των ευθυνών, αλλά και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Η αδειοδότηση των 4 τηλεοπτικών σταθμών σας βρίσκει ικανοποιημένο ότι νικήσατε την διαπλοκή των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση; Νικιέται η διαπλοκή;
Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων έβαλε τέλος στην παραβίαση του Συντάγματος, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια. Ήταν δέσμευσή μας και προχωράμε παρά τον «πόλεμο» που δεχόμαστε από κανάλια και Αντιπολίτευση. Ωστόσο, μόνο η αδειοδότηση των καναλιών δεν μπορεί να σπάσει εξ ολοκλήρου τη διαπλοκή. Χρειάζονται και άλλα μέτρα για την ισονομία στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία. Η διαφάνεια στον τραπεζικό δανεισμό και στις διαφημίσεις των τραπεζών, που ήδη νομοθετήσαμε, στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η τήρηση των Νόμων, η συμμετοχή της κοινωνίας στην πολιτική, η αμφισβήτηση του καθεστωτισμού, η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις είναι επίσης όροι για το σπάσιμο της διαπλοκής.

Πιστεύετε ότι είναι ώριμη η κοινωνία πολιτικά να δεχθεί τις ριζοσπαστικές τομές διαφάνειας στο δημόσιο βίο και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας όπως τις προωθεί η κυβέρνηση σας;
Η κοινωνία πολλές φορές είναι πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή να διώξουμε το παλιό καθεστώς. Όλοι οι πολίτες επιδιώκουν την επιστροφή του κράτους Δικαίου και να πιάνει τόπο η γνώμη τους. Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η ψήφιση απλής αναλογικής είναι βήματα ισότιμης συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια σφαίρα. Σήμερα η πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι αναξιόπιστη και μακριά από τον πολίτη. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στη διαπλοκή συμφερόντων με την πολιτική. Είναι ευθύνη δική μας να εμπιστευτεί ο πολίτης την Πολιτεία, να σταματήσει η καριέρα στην πολιτική, να αποφασίζουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες για τα δικά τους προβλήματα, να σέβεται το κράτος τον πολίτη. Πιστεύω, ότι αυτό θα είναι ένα αναζωογονητικό σοκ για τη χώρα μας.

Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε όλο αυτό το κύμα διαμαρτυρίας πολιτών στα σχολεία που αρνούνται την ενσωμάτωση προσφυγόπουλων; Τα κρούσματα ειδικά στην Θεσσαλονίκη παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις..
Είχαμε περιορισμένες αντιδράσεις σε σχολεία της περιοχής μας για την υποδοχή των προσφυγόπουλων. Κακώς συνδέθηκε το ζήτημα της υγείας με τα παιδιά και τα σχολεία, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας ή ασφάλειας. Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από πολιτισμένες κοινωνίες, οι οποίες δοκιμάζονται από τον πόλεμο και την προσφυγιά. Θα σταθούμε δίπλα τους. Η αναπαραγωγή οποιουδήποτε διαχωρισμού απέναντι στα παιδιά των προσφύγων, μπορεί να οδηγήσει σε μίσος και ρατσισμό. Και χρειάζεται προσοχή στην εκμετάλλευση της άδικης ανησυχίας των γονιών από φασιστικά στοιχεία και Χρυσαυγίτες. Οι πρόσφυγες είναι συνάνθρωποί μας με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στην Θεσσαλονίκη με την παραχώρηση του λιμανιού και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.. Αλλάξατε στάση σε αυτά τα θέματα ως κόμμα; Τι υποστηρίζετε σήμερα ότι πρέπει να γίνει;
Τα θέματα αυτά εντάσσονται με διαφορετικό τρόπο στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού, αλλά δεν αλλάζουν τη θέση μας. Στο λιμάνι κατοχυρώσαμε τα δημόσια συμφέροντα με την ίδρυση της Δημόσιας και της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένα. Παράλληλα, υπάρχει πλαίσιο προστασίας της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων στον ΟΛΘ. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της επένδυσης, που θα ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ και θα δώσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και σημαντικές υποδομές. Όσον αφορά στο νερό, η απόφαση του ΣτΕ και η εισαγωγή της στον πρόσφατο νόμο, όσο και η πρόταση μας για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, εξασφαλίζουν την παραμονή της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Η ΕΥΑΘ μεταφέρθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο με στόχο της αξιοποίησή της και η διαδικασία πώλησης που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση διεκόπη. Δεχόμαστε πιέσεις από τους δανειστές, αλλά δική μας προτεραιότητα είναι το ποιοτικό, φθηνό, με κοινωνικό τιμολόγιο νερό.

Σας ανησυχεί η δημοσκοπική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής τουλάχιστον έτσι όπως την παρουσιάζουν έντυπα και τηλεοπτικοί σταθμοί; Χρειάζεται η χώρα εκλογές;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων είναι κυβέρνηση τετραετίας. Σε διάστημα ενάμισι έτους, οι πολίτες έχουν επιδοκιμάσει τρεις φορές στην κάλπη την πρότασή μας. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται ανάπτυξη, εργασία και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν πληροφορίες, αφουγκραζόμαστε την κοινή γνώμη με πολλούς τρόπους, εξάλλου δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ζούμε μέσα στην κοινωνία. Καταλαβαίνω τα αδιέξοδα της καθημερινότητας και της ανεργίας, όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η επιστροφή στο κακό παρελθόν της Ελλάδας, στις απολύσεις στη διαπλοκή και στην οικογενειοκρατία. Έχουμε σχέδιο τετραετίας, αλλά τα θετικά στοιχεία για την κοινωνία έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Πότε νομίζετε χρονικά ότι σαν κυβέρνηση θα βγείτε με διάγγελμα να πείτε στον Ελληνικό λαό: Τα μνημόνια τελείωσαν, το κουαρτέτο φεύγει, είμαστε ελεύθεροι, πάμε για ανάπτυξη!! Θα το ζήσουμε αυτό;
Έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να κερδίσουμε μικρότερες και μεγαλύτερες μάχες στο οικονομικό πεδίο. Η χώρα έχει πλέον σταθερή προοπτική, γεγονός που αναγνωρίζουν ακόμα και οι σκληρότεροι επικριτές μας στο εξωτερικό και προβλέπουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2017. Αυτό θα είναι και το έτος καμπής της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ακούγεται ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το μέχρι σήμερα έργο σας. Σε ποιο υπουργείο νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε καλύτερα;
Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού. Ήδη, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, αλλά και ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής έχω αναλάβει σημαντικές ευθύνες και προσφέρω στον κοινό μας στόχο. Εξάλλου, η μάχη που δίνουμε είναι πρώτα από όλα συλλογική και για το συνολικό μας έργο θα μας κρίνει η κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια, από όποια θέση μου ζητηθεί, θα προσφέρω.

Αφήστε μια απάντηση