ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: «Και άφες ημίν τα χρέη ημών»

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup, όπου θα κριθεί το ζήτημα του χρέους -ή τουλάχιστον θα ξεκαθαριστούν οι προθέσεις όλων των πλευρών- και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων: οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι εμμονές Σόιμπλε, το ενδεχόμενο συμβιβασμού των δύο πλευρών με μέτρα (ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ), το πολιτικό κόστος από την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης και το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Το Spiegel περιγράφει την κατάσταση σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Και άφες ημίν τα χρέη ημών».

Συγκεκριμένα, το Spiegel αναφέρει:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup κρύβει έναν τεράστιο κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν αναβληθεί μια ελάφρυνση του χρέους ή ακόμα χειρότερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταρρεύσει πολιτικά. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο Eurogroup θα αναζωπύρωνε τις εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές που πιέζουν ήδη τον Τσίπρα. Η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση. Στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας χάνει. Και πρόσφατα υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.» Για το Spiegel πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει άλλων, αποφασιστικών αναμετρήσεων σε μεγάλες χώρες: του ανερχόμενου λαϊκισμού, της επίφοβης συμφωνίας με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του προσφυγικού, του νέου αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Και άλλοι στην Ευρώπη θα προτιμούσαν μια ικανοποίηση των ελληνικών προσδοκιών, σημειώνεται. «Η Κομισιόν ωστόσο έχει μόνο περιορισμένο λόγο στο ζήτημα αυτό, το δε Eurogroup είναι μόνο στα χαρτιά μια συνάθροιση ίσων. Τον λόγο έχει πρωτίστως ένας, από τον οποίο εξαρτάται πλέον η δημοσιονομική μοίρα της Ελλάδας: ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Που όμως δεν βλέπει γιατί είναι επείγοντα τα ζητήματα που επισημαίνει η Αθήνα. Και φυσικά, με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε δεν θα γίνει πιο γενναιόδωρος» επισημαίνει το Spiegel.

Ως γνωστόν το ΔΝΤ ζητά επίσης την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να γίνει διαχειρίσιμο. «Υπάρχει όμως και ένας ακόμα δρόμος για το ΔΝΤ, που θα έκανε ευτυχισμένο και το Βερολίνο, αλλά θα προκαλούσε στην Ελλάδα πολιτική καταστροφή. Εάν ελαφρύνσεις του χρέους δεν τίθενται πλέον επί τάπητος, τότε περισσότερη λιτότητα και υψηλότεροι φόροι θα διασφάλιζαν τα αναγκαία πλεονάσματα στην Ελλάδα, διαμηνύεται από την Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για την ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει το Spiegel.

Αφήστε μια απάντηση