ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπίτι μου»: Τα 8 «κλειδιά» για τα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Τον «χάρτη» για το πακέτο δράσεων στεγαστικής πολιτικής «Σπίτι μου», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους, παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας.

Στον «χάρτη» των νέων μέτρων στήριξης γίνεται εκτενής αναφορά στα συγκεκριμένα ελκυστικά δάνεια, καθώς και στα οφέλη που θα έχουν όσοι αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Ποια είναι αυτά;

Πρακτικά, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού, αντί για  20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Επίσης, με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων σε νέους
Έχουν προστεθεί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις ορισμένα νέα στοιχεία που αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης αλλά και στη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης.

Συγκεκριμένα:

 • Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.
 • Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.
 • Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.
 • Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.

Τι σπίτια μπορεί να αγοράσει κάποιος με ένα δάνειο 150.000 ευρώ
Απαντώντας στο ερώτημα αν τα 150.000 ευρώ είναι ένα ικανό ποσό για την αγορά νέας κατοικίας, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων, αλλά και στην περιφέρεια, υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτή την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων.

Ενδεικτικά, οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1.500 έως 2.050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1.500-2.300 ευρώ, στην Πεύκη 1.300-2.250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1.250-1.550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα, ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.

«Προφανώς υπάρχουν πολύ ακριβότερα ακίνητα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της απόκτησης στέγης, που στόχο έχει να απαλλάξει τους νέους από σημαντικά κόστη, αβεβαιότητες και προβλήματα. Το όριο των 150.000 ευρώ όπως και το πλαφόν 200.000 ευρώ στην αξία του ακινήτου είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα όρια που θέτει η αγορά και στην ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι» τονίζει το υπουργείο.

Τα 8 «κλειδιά»
Ανακεφαλαιώνοντας, αυτά είναι τα 8 βασικά σημεία των χαμηλότοκων δανείων που μπαίνουν στο «παιχνίδι» με το πρόγραμμα «Σπίτι μου»:

 1. Αφορούν νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών και νέα ζευγάρια που τουλάχιστον ο ένας ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
 2. Εισόδημα: 10.000 το κατώτερο, αντίστοιχο με επίδομα θέρμανσης το ανώτατο.
 3. Περιουσιακά στοιχεία: Ο δανειολήπτης θα πρέπει βάσει Ε9 να αποδεικνύει την έλλειψη άλλου ακινήτου για κάλυψη της στεγαστικής του ανάγκης.
 4. Δάνειο μέχρι 150.000 ευρώ.
 5. Ακίνητο: αξίας έως 200.000 ευρώ, έως 150 τ.μ., κατασκευής έως το 2007.
 6. Διάρκεια δανείου μέχρι 30 έτη.
 7. Χωρίς εγγυητή. Σύμβαση σε 8 μήνες μετά την προέγκριση.
 8. Χρηματοδότηση 75% άτοκη από τη ΔΥΠΑ, 25% από τράπεζα με χαμηλότοκο δάνειο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση