ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης, θα επισκεφτεί νοσοκομεία

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός όπου θα επισκεφτεί νοσοκομεία της πόλης η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα εκφραζόταν η αγωνία για το αν η Θεσσαλονίκη θα γίνει το «Μπέργκαμο της Ελλάδας». Την ανακοίνωση της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη έκανε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη».

Σημειώνεται δε, ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 7 Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκε, συνδυάζεται με την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου ορισμένων περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες στις οποίες έκανε αναφορά ο κ. Πέτσας είναι οι Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία , Αχαΐα και Λέσβος. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη εκτός όλων των άλλων είναι μια περιοχή στην οποία επίσης τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «γονατίσει» ενώ έχει εφαρμοστεί το μέτρο της επίταξης δύο ιδιωτικών κλινικών αν και οι καταγγελίες από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της πόλης είναι πως για να λειτουργήσουν οι ιδιωτικές κλινικές εκεί μετακινείται προσωπικό από το ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα το θέμα των νοσοκομείων απασχόλησε και την αντιπαράθεση που είχε στη βουλή χτες ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα, καθώς ο τελευταίος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι έχει πολλούς μήνες να επισκεφτεί δημόσιο νοσοκομείο. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες τα νοσοκομεία της πόλης είχαν επισκεφτεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση πως έχει εγκαταλείψει τους γιατρούς και νοσηλευτές στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία:

  • Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 ΜΕΘ.
  • Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 και
  • Τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018 δαπανήθηκαν για την υγεία, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.

Παράλληλα, η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου». Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας». Σημειώνεται δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές με τις τοπικές Αρχές καθώς έχουν εκφραστεί πολλές αιχμές κατά πόσο τηρούνται και επιτηρούνται τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα εκεί έσπευσαν το προηγούμενο διάστημα επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις για την επιτήρηση των μέτρων.

 

Αφήστε μια απάντηση