ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιαπωνία ο Μητσοτάκης. Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από το Τόκιο

Στην Ιαπωνία για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, τις προηγούμενες ώρες συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο της Ιαπωνικής Βουλής, συμμετείχε σε συζήτηση με Ιάπωνες επενδυτές και επισκέφθηκε τον διάδοχο του θρόνου.

Στόχος της κυβερνητικής επίσκεψης στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι από τη μία πλευρά η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και από την άλλη η προσέλκυση επενδύσεων. Ηδη η ιαπωνική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί την επαναπροσέγγιση θεσμικών επενδυτών οι οποίοι σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα τα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο με την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την χώρα να βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, οι συναντήσεις στην Ιαπωνία είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Μέχρι στιγμής η μέχρι τώρα η μοναδική σημαντική ιαπωνική επένδυση ήταν η εξαγορά από την Japan Tobacco International (JTI) της Donskoy Tabak, θυγατρική της οποίας ήταν και η ΣΕΚΑΠ. Οπως προκύπτει με τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο, υπάρχει ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα πεδία των Υποδομών, της Ενέργειας και της Υψηλής Τεχνολογίας και θα διερευνηθεί:

  • Το Ιαπωνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πετυχημένη περίπτωση ήταν η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης.
  • Το μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ιάπωνες για μονάδες παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων.
  • Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά από τον κλάδο της τεχνολογίας με μεγάλες Ιαπωνικές επιχειρήσεις. Σε σχέση με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, εδώ οι προοπτικές είναι ακόμα πιο ευοίωνες.

Ελληνικά τρόφιμα (όπως τυριά και κυρίως φέτα, ελαιόλαδο, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, κονσερβοποιημένα φρούτα, βιολογικές υπερτροφές, βότανα): Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς έχει πολύ χαμηλό συντελεστή αυτάρκειας. Με βάση τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΕΕ Ιαπωνίας οι δασμοί καταργούνται ή μειώνονται, αίρονται μη δασμολογικά εμπόδια, ενώ προβλέπονται αδασμολόγητες ποσοστώσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως τα μαλακά τυριά που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται πολύ ευνοϊκές προοπτικές για τις εξαγωγές μας.

Οι Ιάπωνες πάντα έδειχναν ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας δεν έχουν τη διάδοση που έχουν στις δυτικές χώρες, αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να γίνονται δημοφιλή. Οι ελληνικές πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων γίνονται δεκτές, αλλά όχι για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, για τις οποίες όμως η ΕΕ προτίθεται να διαπραγματευτεί σχετική συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης.

Ο Τουρισμός είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μιλάμε για μια αγορά 125 εκατ. ανθρώπων. Μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, η Ιαπωνία πιθανότατα από το 2023 θα επανέλθει στην ομαλότητα. Το γεγονός ότι η επανεκκίνηση του ιαπωνικού τουρισμού γίνεται ουσιαστικά από το μηδέν, δημιουργεί ευκαιρίες για τη χώρα μας, να τοποθετηθεί έγκαιρα και σε σωστή βάση, ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα και να πετύχει ένα καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν μερίδιο στην αγορά.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα απευθείας πτήση, που να συνδέει την Ελλάδα με την Ιαπωνία κι αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε στις συναντήσεις του περασμένου Οκτωβρίου στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα μόλις 110.368 Ιάπωνες.

 

Αφήστε μια απάντηση