ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Θεολογική Σχολή..

Με το μετάλλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη από τις 3 έως 6 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 4 Ιουνίου, ο κ. Κυρίζογλου συμμετείχε στους εορτασμούς της Κυριακής της Πεντηκοστής και παρευρέθη στον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ιερουργούντος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου. Στη Θεία Λειτουργία εκτός του Προέδρου της ΠΕΔ/ΚΜ παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης και τελειόφοιτοι της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Κυρίζογλου είχε σύντομη συνομιλία με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ιδιαίτερο γραφείο και παρέλαβε από τα χέρια του Παναγιώτατου αναμνηστικό μετάλλιο για τα 25 χρόνια της Πατριαρχίας του ενώ αργότερα, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ μετά από σύντομο χαιρετισμό και παρουσία και των λοιπών προσκελκημένων δώρισε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη μία εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής.

Το πρωί της Δευτέρας 05 Ιουνίου ο κ. Κυρίζογλου μετέβη στη νήσο Χάλκη και συγκεκριμένα στην κείμενη επί της κορυφής του Λόφου της Ελπίδας Θεολογική Σχολή της Χάλκης και παρευρέθη στη Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Πνέυματος ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προέδρου της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής, στον πανηγυρίζοντα ναό της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Από του Ιερού Βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενα τα μέλη της Εφορείας της Σχολής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιακωβος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος καθώς και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος. Εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητoς ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας ενώ παρέστησαν και απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στη δεξίωση που ακολούθησε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της ΠΕΔ/ΚΜ, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ/ΚΜ με την οποία αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 50.000 ευρώ του έργου συντήρησης και ανακαίνισης της περιώνυμης, για τον πλούτο συγγραμμάτων και θεολογικών μελετών, βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής.
Για το λόγο αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφασίσθηκε να απονεμηθεί στον Πρόεδρο της ΠΕΔ/ΚΜ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου το Μετάλλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την απονομή του μεταλλίου και του σχετικού ευεργετηρίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την ιδιαίτερη τιμή που του έγινε, με το πέρας του σύντομου χαιρετισμού του, ο κ. Κυρίζογλου επέδωσε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης μία εικόνα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτη Αγίου της Θεσσαλονίκης.

Στην προσφώνηση του ο κ. Κυρίζογλου είπε:
«Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα
Αν η μοναδική αυθεντικότητα, το αδιαμφισβήτητο κύρος, οι θαυμαστές αντοχές του Οικουμενικού Θρόνου εμπνέουν τον σεβασμό σε κάθε χριστιανό, ανεξαρτήτως ομολογιακής ένταξης, γεωγραφικής προέλευσης ή πολιτικών πεποιθήσεων. Αν η αυτοθυσιαστική προσφορά, η υποδειγματική παιδαγωγία, το ανύστακτο ενδιαφέρον της Μητέρας Εκκλησίας γεννούν αισθήματα ευγνωμοσύνης σε κάθε ορθόδοξο, ανεξαρτήτως πνευματικής εξάρτησης, διοικητικής αναφοράς ή κοσμικής υπαγωγής. Αν η αιματόεσσα μαρτυρία, η προσευχητική εγκαρτέρηση, η σταυραναστάσιμη βιοτή της Σεπτής Κορυφής του Γένους θεμελιώνουν την πίστη, ενδυναμώνουν την ελπίδα, αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες της όπου γης Ρωμιοσύνης.
Αν όλ’ αυτά συμβαίνουν και πράγματι συμβαίνουν και παρά τα ποικίλα προσκόμματα και τους παντοειδείς πειρασμούς επαναλαμβάνονται αδιαλείπτως.Τότε για μας, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάθε προσκύνημα στα κράσπεδα του Φαναρίου συνιστά, μαζί με όλα τα άλλα, και μιαν αναβάπτιση στα νάματα της κοινοτικής παράδοσής μας. Χωρίς τους χυμούς, το μύρο και την ανάσα αυτής της παράδοσης, χωρίς τα βιώματα, τα μηνύματα και τα διδάγματά της, η τοπική αυτοδιοίκηση μεταλλάσσεται σε γραφειοκρατική απόφυση μιας μακρινής κεντρικής εξουσίας, μετατρέπεται σε πειθήνιο γρανάζι μιας απρόσωπης κρατικής (και τώρα πια υπερκρατικής) μηχανής, καταντά αποστεωμένη θεραπαινίδα του παμφάγου χρηματοοικονομικού λεβιάθαν.
Έχοντας βαθειές, κι ακόμη ζωντανές και ζωογόνες ρίζες σ’ αυτή την παράδοση, η τοπική αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας, οι 38 Δήμοι της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Πιερίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής, ερχόμαστε σήμερα με την συλλογική μας έκφραση, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, να καταθέσουμε, Παναγιώτατε, στα πόδια Σας τα άνθη του σεβασμού και της τιμής και της αγάπης μας.

Να ζητήσουμε την ευχή και την ευλογία Σας για τους δημότες μας, που είναι όλοι τους παιδιά δικά Σας, δοκιμαζόμενα απ’ την πολύχρονη κρίση, η οποία πλήττει τον τόπο μας. Τον τόπο που αποτελεί Επαρχία του Θρόνου Σας και που έχουμε την τιμή και την ευθύνη να υπηρετούμε ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Ερχόμαστε να αναζωογονηθούμε, να αντλήσουμε δυνάμεις από την πηγή της ελληνορθόδοξης κοινοτικής παράδοσής μας, να προσκυνήσουμε τον Πατέρα και Πατριάρχη μας και να ασπαστούμε την αγία δεξιά Του. Διαβεβαιώνουμε πως η σκέψη μας ακολουθεί τα βήματά Του, και πως οι μικρές δυνάμεις και η όποια απειροελάχιστη συνεισφορά μας βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντοτε στην διάθεσή Του. Ως ελάχιστο δε δείγμα της τιμής, του σεβασμού, της αγάπης και της αφοσίωσής μας προς το Πρόσωπό Σας, Παναγιώτατε, παρακαλούμε να δεχθείτε αυτή την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής. Της Πηγής, που αρδεύει το νου, γονιμοποιεί το λογισμό, δροσίζει την καρδιά μας και στάλα-στάλα υποστασιοποιεί τα όνειρά μας».

Αφήστε μια απάντηση