Στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή από τον Ιούνιο

0

«Η ιατρική συνταγή σας βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνό σας και μπορείτε να την εκτελέσετε άμεσα στο φαρμακείο που επιθυμείτε»!.. Μηνύματα όπως αυτό θα δέχονται οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων από τον ερχόμενο Ιούνιο όταν, όπως εκτιμάται από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα της «άυλης-ψηφιακής συνταγογράφησης».

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην  διαδικασία που σχεδιάζεται, καθώς αρκετοί από τους ενδιαφέροντες – κυρίως οι ηλικιωμένοι – δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με Τα Νέα, η διαδικασία παραμένει έγχαρτη, κατόπιν ενημέρωσης από πλευράς του γιατρού και σχετικής επιθυμίας του ασθενούς, χωρίς κάποια συνέπεια ή επιβάρυνση. Όμως στην περίπτωση που ο ασθενής θα επιλέξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα κάνει τα εξής βήματα: Αρχικά θα καταχωρίζει τη σχετική επιθυμία του στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης που θα ανοίξει, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet ή αυτούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας πχ ΑΜΚΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα το κινητό τηλέφωνο ή και την ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να λαμβάνει εκεί τη συνταγή.

Ο γιατρός για την εξέταση του ασθενούς, θα συντάσσει ηλεκτρονικά τη συνταγή, την οποία θα υπογράφει ψηφιακά και θα την καταχωρίζει στο σύστημα. Αμέσως μετά, ο ασθενής θα λαμβάνει τα στοιχεία της συνταγής με SMS, το οποίο θα περιλαμβάνει το barcode και τον χρόνο ισχύος της συνταγής ή και μέσω email, όπου η πληροφορία θα είναι πιο αναλυτική (διάγνωση, φάρμακα). Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του θα εκτελεί τη συνταγή αναζητώντας το barcode, της συνταγής, Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει χάσει το barcode ή δεν μπορεί να το εντοπίσει η εκτέλεση της συνταγής θα γίνεται με το ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Και στις δύο περιπτώσεις η ολοκλήρωση της συνταγής θα απαιτεί επιβεβαίωση μέσω one time password, το οποίο θα αποστέλλεται στο κινητό του ασθενούς από το σύστημα. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται στον ασθενή σχετική ειδοποίηση με SMS, εξασφαλίζοντας ότι θα έχει τον έλεγχο της πορείας της υπόθεσής του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.