Στον Έβρο ο Μητσοτάκης και η ηγεσία της ΕΕ

0

Σε μία κίνηση ουσίας η οποία όμως ενέχει και αρκετούς συμβολισμούς, η ηγεσία της ΕΕ θα βρεθεί μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό το μεσημέρι στον Έβρο προκειμένου να δουν από κοντά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται στα σύνορα. Μία εξέλιξη η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα, να φτάσουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη και να πιέσει με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να λάβει περισσότερα χρήματα η Τουρκία για το προσφυγικό αλλά και για να έχει τη στήριξη ή την ανοχή της Ευρώπης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Την ώρα που η τουρκική προπαγάνδα αλλά και τα fake news που διακινούνται από τη γειτονική χώρα έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί θα δουν από κοντά τα καραβάνια εξαθλιωμένων προσφύγων που αφέθηκαν από τον Ερντογάν, θα δουν τους έλληνες συνοριοφύλακες να προσπαθούν να ανασχέσουν τις προσπάθειες όσων έχουν συγκεντρωθεί κοντά στον Έβρο αλλά και σε όλο το μήκος των συνόρων να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, θα δουν τις «μάχες» μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες περιμένουν οικογένειες ταλαιπωρημένων ανθρώπων να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το μεσημέρι θα φτάσουν επίσης στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο. Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν – περίπου στις 15:30 – από τον έλληνα πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ , Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Αυτό που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή τη φορά να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ προς την Ελλάδα και όχι μόνο ωραία λόγια για μία γενικόλογη στήριξη.

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.